Mainos
Mainos

Ruotsissa epäilyjä Venäjän uudenlaisesta vakoilutoiminnasta

Ruotsissa turisteina esiintyneet ulkomaalaiset ovat lähestyneet sotilaita useiden sotaharjoitusten yhteydessä, kertovat ruotsalaismediat. Näin on käynyt esimerkiksi Gotlannissa, missä venäläiset siviilit ja Venäjän rekisterissä olevat autot ovat liikkuneet harjoitusten liepeillä.  

Expressen-lehden mukaan turisteina esiintyneet henkilöt ovat kyselleet aluksi muun muassa apua tienviittojen kääntämisessä englanniksi.  

– Sitten he ovat hyvin pian siirtyneen kyselemään, mihin joukko-osastoon sotilaat kuuluvat ja mitä he tekevät täällä, kertoo everstiluutnantti Hans Håkansson.

Håkansson johtaa Gotlandsgruppenia, joka vastaa muun muassa vapaehtoisten Hemvärnet-joukkojen koulutuksesta saarella. Ruotsi päätti viime viikolla sijoittaa saarelle pysyviä joukkoja paljon suunniteltua aikataulua aikaisemmin.  

Epäilyttäviä yhteydenottoja kerrotaan tapahtuneen Gotlannissa muun muassa alkukuusta suuren FVÖ 16 -ilmasotaharjoituksen aikana. Harjoitukseen osallistui myös Hornet-osasto Suomen Ilmavoimista.  

– Tätä on tapahtunut aika säännöllisesti, Håkansson vahvistaa Svenska Dagbladetille.   

Håkanssonin mukaan kaikki epäilyttävät henkilöt ja ajoneuvot ovat olleet venäläisiä. Ruotsin television mukaan epäilyttäviä yhteydenottoja on havaittu myös Pohjois-Ruotsin alueella.  

Jos epäilyt vakoilusta pitävät paikkansa, kyseessä olisi Venäjän taholta uudenlainen tapa toimia, sanoo puolustusasiantuntija Tomas Ries Ruotsin sotakorkeakoulusta.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme