Mainos
Mainos

Ruotsista löytyi uusi punkkilaji – aggressiivinen punkki seuraa uhriaan jopa minuuttien ajan

Ruotsista on löytynyt uusi punkkilaji, kertoo Ruotsin radion Ekot-ohjelma. Löydön teki Ruotsin valtion eläinlääketieteellinen laitos SVA. Asiasta kertovat useat ruotsalaislehdet, muun muassa Aftonbladet.

SVA epäilee, että uusi punkkilaji on tullut maahan muuttolintujen välityksellä. Ensimmäiset yksilöt löydettiin tänä kesänä. Hyalomma-punkit ovat suurempia ja nopeampia kuin tavalliset punkit.

– Ne ovat hyvin nopeita ja ne ovat metsästäjiä. Ne eivät odota, että uhri kulkee ohitse, vaan ne aktiivisesti etsivät uhria, mihin hyökätä. Verta imiessään ne voivat kasvaa halkaisijaltaan jopa kolme senttimetriä, kertoo SVA:n tutkija Giulio Grandi Ekot-ohjelmassa.

Euroopan tautikeskuksen tietojen mukaan Hyalomma punkki voi seurata potentiaalista uhria jopa yhdeksän metrin matkan ja ajallisesti jopa kymmenen minuuttia.

SVA pyysi kansalaisia lähettämään punkkeja tutkimuksia varten ja niitä lähettiin yli 2000 kappaletta. Tutkituista punkeista kolme oli Hyalomma-punkkeja.

Hyalomma-punkit ovat kotoisin Aasiasta, Afrikasta ja eteläisestä ja itäisestä Euroopasta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme