Mainos
Mainos

Ruotsista löytyneen venäläissukellusveneen kotisatama olikin Suomessa

Ruotsista löytyneen uponneen venäläisen sukellusveneen kotisatama oli Suomessa, selviää sotahistoriaa kokoavan Militaryhonors-sivuston tiedoista.

Venäläiset sotilasasiantuntijat vahvistivat tiistaina, että Tukholman edustalta löytynyt sukellusvene on venäläinen. Asiasta kertoi ainakin lenta.ru-verkkosivusto.

Asiantuntijoiden mukaan löytynyt vene ensimmäisen maailmansodan aikana kadonnut sukellusvene ”Som”.

Yhdysvalloissa vuonna 1901 rakennettu ”Som” päätyi Pietariin vuonna 1904. Veneen oli tarkoitus osallistua Japania vastaan käytyyn sotaan, mutta koska veneen torpedon toimituksessa oli ongelmia, se ei päässyt sotatoimiin suunnitellussa aikataulussa. Tositoimiin sukellusvene pääsi vain kerran, kun se joutui torpedonvaihtoon japanilaisaluksen kanssa. Kumpikaan osapuoli ei onnistunut kuitenkaan vahingoittamaan toisiaan.

Myös ensimmäisessä maailmansodassa ”Som” osallistui tositoimiin. Se siirrettiin Krimin niemimaan alueelle Sevastopolin laivastotukikohtaan joulukuussa 1914, jossa se partioi osana puolustusta. Konfliktitilanteisiin se ei kuitenkaan Militaryhonors-sivuston mukaan joutunut.

Kesällä 1915 ”Som” kuljetettiin rautateitse Pietarin sataman kautta Suomeen Maarianhaminaan. Sieltä käsin ”Som” teki useita partiointimatkoja.

Huhtikuussa 1916 ”Som” törmäsi ruotsalaiseen höyrylaivaan Tukholman edustalla. Sukellusvene upposi mukanaan 2 upseeria ja 16 muuta miehistön jäsentä.

Sukellusveneen suomalaiskytköksestä uutisoi ensimmäisenä Yle.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme