Mainos
Mainos

Ryhävalaat voivat laulaa ja hyppiä valtamerissä rauhassa – eivät enää erittäin uhanalaisia

Yhdysvallat on poistanut suuren osan ryhävalaskannoista erittäin uhanalaisten lajien joukosta. Maan kansallinen laki kuitenkin suojelee niitä yhä pyynniltä.

– Tämä uutinen on ekologinen menestystarina, hehkuttaa Eileen Sobeck Yhdysvaltojen sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA:sta.

Päätös tarkoittaa, että yhdeksän maailman 14 ryhävalaspopulaatioista ei ole enää erittäin uhanalaisia. Muut viisi kuitenkin on yhä vaaravyöhykkeessä. 

Eri puolilla maailmaa elävät 14 ryhävalaspopulaatiota lasketaan omiksi kannoikseen.

Räätälöidyt suojelutoimenpiteet kullekin kannalle auttaa niiden suojelussa, Sobeck muistuttaa.

Ryhävalaista katosi 90 prosenttia 

Valaanpyynti riudutti lähes olemattomiin ryhävalaat vuosikymmeniä sitten. Yhden arvion mukaan niitä oli ennen tehosaalistamista arviolta 125 000, mutta määrä kutistui 90 prosentilla. Nyt ryhävalaita on noin 80 000.

Kantoja alkoi vahvistaa suojeleva lainsäädäntö. Yhdysvalloissa ryhävalaiden pyynti kiellettiin 1970, ja Kansainvälinen valaanpyyntikomissio kielsi sen 1982. Uhkaluokituksen muuttamisesta huolimatta Yhdysvaltain lainsäädäntö jatkaa yhä niiden suojelemista. 

Ryhävalaat ovat liikkuvia nisäkkäitä. Ne voivat kulkea vuodessa 25 000 kilometrin matkan. 

Ne tunnistaa muun muassa kuonon poimuista, pitkistä kylkievistä, ja laulanta- sekä hyppytaidoista. Ryhävalas kasvaa suurimmillaan 18-metriseksi, painaa kymmeniä tonneja ja elää 50-vuotiaaksi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme