Mainos
Mainos

Saako EU:ssa liikkua vapaasti? Perusoikeudesta keskustellaan Brysselissä

Ihmisten vapaata liikkuvutta käsitellään jälleen Euroopan unionin korkean tason neuvotteluissa. EU:n sisäministerit keskustelevat tänään Brysselissä muun muassa siitä, miten tämä perusoikeus voidaan säilyttää ja mitä tehdä Pohjois-Afrikasta tuleville pakolaisille.

EU:n yhteismarkkinoiden selkäranka on paitsi tuotteiden, palveluiden ja rahan myös ihmisten vapaa liikkuminen. Mutta talouskriisin kestäessä, populismin noustessa ja vaalien lähestyessä ihmisten vapaa liikkuminen kyseenalaistetaan entistä enemmän. 

Yhteensä 5 jäsenmaata - Britannia, Saksa, Itävalta, Hollanti ja Tanska - ovat sitä mieltä, että vapaata liikkuvuusoikeutta käytetään väärin.  Britannian pääministeri David Cameron haluaa nyt kokonaan neuvotella uudet liikkumisehdot.

Lampedusan tragedia puolestaan sai sisäministerit lupaamaan viimein lokakuussa konkreettisia toimenpiteitä. Niitä odotetaan nyt tänään täällä Brysselissä.

EU-komissio yrittää tänään tasoitella liikkumavapauden kyseenalaistamisen. On itsestään selvää, että tässä tilanteessa Romanian ja Bulgarian pääsy Schengen-alueeseen lykkääntyy aina vain kauemmas.

Helena Petäistö - Bryssel

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot