Mainos
Mainos

MTV:n meteorologi: Karjalaan iskenyttä myrskyä oli lähes mahdotonta ennakoida

MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi kertoo, että eilisissä tutkakuvissa on nähtävässä Säämäjärveä lähestyvä voimakas kuurosolu, johon on mahdollisesti liittynyt ukkospuuskia. Myrskypuuskat ovat olleet voimakkaimmillaan noin klo 21-22:n aikaan illalla. 

– Meillä ei ole Venäjän puolelta kovin tarkkaa tuulitietoa, mutta esimerkiksi Lappeenrannassa ja Saimaalla oli 21, 6 metriä sekunnissa puhaltavia myrskypuuskia iltapäivällä, kertoo Rintaniemi.

Ainakin kolmetoista lasta ja yksi aikuinen hukkui veneonnettomuudessa Säämäjärvellä Venäjän Karjalassa viime yönä, kertoo uutiskanava RT.  Lapset olivat melontaretkellä ja kotoisen Moskovasta. Kaikkiaan 49 ihmisen ryhmä oli ylittämässä järveä eilen kahdella veneellä ja lautalla, kun myrsky yllätti heidät. 

Äkilliset puuskat aiheuttavat yleensä juuri pahimmat ongelmat, sillä niitä on vaikea ennakoida.

– Tutkakuvissa myrskypuuskat näkyvät ehkä tuntia paria aiemmin. Tätä ennen Säämäjärven yli ei ollut kulkenut kuurosoluja. Toisaalta puuskat eivät välttämättä osu havaintoasemille, sanoo Rintaniemi.  

Säämäjärvellä keskituulet näyttäisivät olleen vaatimattomia, mutta vomakas ukkoskuurosolu on muuttanut tilanteen järvellä. 

– Tutkakuvien mukaan järven on ylittänyt yksi voimakas kuurosolu. Sen yhteydessä myös vettä on satanut runsaasti, joten moni tekijä on varmasti ollut osallisena onnettomuuden syntyyn.

Myös itäisen Suomenlahden ja Kaakkois-Suomen yllä oli illalla voimakkaita tuulia. 

Juttua muutettu klo 19, kun uhrien lukumäärä täsmentynyt. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme