Mainos
Mainos

Saasteet ja istumatyö altistavat verisuonisairauksille

Liikenteen katkut sisältävät pienhiukkasia, jotka ovat omiaan tukkimaan verisuonia.

Liikenteestä aiheutuvien ilmansaasteiden hengittäminen nostaa riskiä saada kuolemaa aiheuttavia suonensisäisiä verenhyytymiä, kertoo amerikkalaistutkimus.

Fossiilisista polttoaineista syntyville pienhiukkasille altistuminen kasvattaa sydänsairauksien ja aivoveritulpan riskiä. Tutkijat sanovat, että saasteet tekivät verestä tahmeampaa ja hyytymiselle altistuvaa.

Verenhyytymät, jotka muodostuvat jaloissa, voivat siirtyä keuhkoihin, missä ne voivat laukaista tuhoisan keuhkolaajentuman. Keuhkolaajentuma puolestaan kasvattaa verisuonisairauksien riskiä. Erityisesti pitkille lentomatkoille osallistuvat matkustajat ovat tutkimuksen mukaan alttiita sairastumaan, kuten myös ihmiset jotka viettävät pitkiä aikoja istuen työpöydän edessä liikkumatta.

Tutkijat mittasivat saastelukemia tutkittavien asuinalueilta ja huomasivat vuoden seurantajaksossa, että suuremmille määrille pienhiukkasia altistuneet saivat todennäköisemmin suonensisäisiä verenhyytymiä.

Tohtori Beverley Hunt verisuonisairauksien hyväntekeväisyysjärjestysjärjestö Lifebloodista on tyytyväinen, että ilmansaasteiden haittavaikutukset on nyt todistettu tutkimuksella.

- Olemme tienneet jo jonkin aikaa, että ilmansaasteilla on vaikutusta lisääntyneeseen sydänkohtauksen ja aivoveritulpan riskiin. Tutkimus osoittaa ensimmäistä kertaa, että ilmansaasteet myös kasvattavat riskiä suonensisäisen verihyytymän muodostumiseen. Onneksi ilmanlaatu on asia, jota ihmiset voivat itse parantaa tiukentamalla ilmanlaatua koskevaa lainsäädäntöä.

(MTV3-BBC)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme