Mainos
Mainos

Saastuneet jokivedet uhka brittien hedelmällisyydelle

Jokivesien saastuminen uhkaa Brittien lisääntymiskykyä. Tutkijoiden mukaan vesistössä on naisten e-pillerieden ansiosta niin paljon estrogeenia, että miesten kyky tuottaa siittiöitä on vaarassa.

Ehkäisypillereissä on estrogeenihormonia. Naiset syövät pillereitä ja jätevesien mukana estropgeenia joutuu jokivesiin, joista otetaan juomavettä. Veden mukana miehet saavat estrogeenia, joka alentaa heidän kykyään tuottaa siittiöitä.

Britannian ympäristöministeriön rahoittaman tutkimuksen ennakkotulosten mukaan jokivesissä on niin paljon estrogeenia, että noin puolet koiraiksi syntyneistä kaloista vaihtaa hormonin yliannoksen takia sukupuoltaan naaraaksi elämänsä aikana.

Tutkijoiden mukaan keinotekoinen estrogeeni on erittäin tehokasta pieninäkin määrinä. Nykyisillä menetelmillä vesiä ei saada täysin puhdistettua estrogeenista, ja seuraukset voivat olla vakavat. Jos kalat vaitavat sukupuolta, on todennäkäöistä, että miesten kyky tuottaa siittiöitä kärsii.

Ilmiö ei sinänsä ole uusi. Tutkimusten mukaan teollisuusmaissa miesten kyky tuottaa siittiöitä on ollut ympäristömyrkkyjen takia jyrkässä alamäessä viime vuosikymmenet. Britanniassa lasku on ollut erittäin voimakasta. Yhtenä syynä pidetään sitä, että kolmasosa Britannian juomavedestä otetaan joista, joihin lasketaan jätevesiä - yleensä tosin puhdistamisen jälkeen.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 17.03.2002).

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme