Mainos
Mainos

Saddamin oikeudenkäynti keskeytettiin taas

Irakin entisen johtajan Saddam Husseinin oikeudenkäynti on jälleen keskeytetty. Keskeytystä pyysivät Saddamin puolustusasianajajat. Oikeudenkäynnin on määrä jatkua 11. syyskuuta.

Saddamia ja kuutta muuta syytettyä syytetään kurdien kansanmurhasta 1980-luvulla. Kyseessä on niin sanottu Anfal-kampanja, jonka aikana Irakin armeija tuhosi kurdikyliä.

Syyttäjien mukaan joukot tappoivat yli 180 000 kurdisiviiliä. Hyökkäyksessä käytettiin sinappi- ja hermokaasuja. Saddamin lisäksi syytettynä on muun muassa Kemikaali-Alina tunnettu Ali Hassan al-Majid. Kaikista syytteistä voidaan tuomita kuolemanrangaistus.

Syytetyt ovat perustelleet Anfal-kampanjaa Iranin ja Irakin välisellä sodalla. Heidän mukaansa iranilaiset ja kurdit taistelivat yhdessä Irakin armeijaa vastaan.

Tänään oikeudessa todisti muun muassa 45-vuotias viiden lapsen äiti Abida Owla Bajez. Bajezin mukaan hänen kotikylänsä tuhottiin kemikaaliaseilla huhtikuussa 1987.

-Menetin näköni. Lapseni menettivät näkönsä. Kotini tuhottiin maan tasalle. Sokeuttakoon Jumala heidät kaikki, Bajez huusi ja viittoili kohti syytettyjä.

Oikeudenkäynnin uskotaan kestävän nelisen kuukautta. Syyttäjien mukaan vajaan 1200 todistajan lausunnot on nauhoitettu. Heistä vain noin 70:n uskotaan saapuvan oikeuteen todistamaan.

Saddamia vastaan on käyty oikeutta myös 148 shiian surmasta Dujailin kylässä. Tuomio on määrä lukea lokakuussa. Myös tässä oikeudenkäynnissä Saddamia uhkaa kuolemanrangaistus.

(STT-Reuters-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme