Mainos

Sade-Suomi sai jäädä: Saana lähti viikon varoitusajalla unelmiensa ammattiin Balin paratiisisaarelle

Ajatus opettajan työstä ulkomailla oli kiehtonut Saana Rasilaa jo opiskeluajoista alkaen. Haave sai täyttymyksensä tänä sateisena syksynä, kun ovet avautuivat kansainväliseen kouluun Indonesiassa.

Kesällä 2017 Saana Rasila lomaili Indonesian Balilla. Kotiinpaluu kääntyi kaksisuuntaiseksi Saanan singaporelaisen ystävän suosiollisella avustuksella.

– Ystäväni, joka on aikanaan työskennellyt samassa koulussa, suositteli minua nykyiseen työpaikkaani. Puhelinhaastattelujen jälkeen he tarjosivat minulle luokanopettajan pestiä.

Haave opetustyöstä ulkomailla toteutui silmänkäänteessä.

– Lähtö tuli itseasiassa todella nopeasti, viikossa piti pistää kamat kasaan ja hypätä koneeseen!

Kansainvälisen koulun kuusivuotiaat

Saana sijoittui Balilla kansainväliseen kouluun, jossa on oppilaita kaikkialta maailmasta. Koulussa noudatetaan Cambridgen opetussuunnitelmaa.

– Jo pelkästään opetussuunnitelmat ovat niin erilaisia eri puolilla maailmaa, Saana pohtii unelmansa kiehtovuutta.

Rasila opettaa koulussa peruskoulun ensimmäistä luokkaa, jolla on tällä hetkellä kaksitoista kuusivuotiasta oppijaa. Suomessa hänen työhistoriansa on koostunut suurimmaksi osaksi opettamisesta erityiskoulussa.

– Opetus sinänsä on aina opettajan näköistä, omassa tyylissäni en ole tehnyt muutoksia hyviksi havaittuihin normeihin, Saana kertoo.

Hän opettaa luokassaan matematiikkaa, englantia, tiedettä (science) ja moraalitiedettä (moral studies).

– Tämän lisäksi opetan vapaavalintaisena tuntina kaikille haluaville peruskouluikäisille tanssia kerran viikossa.

Tropiikin lumossa oppilaat opiskelevat tavanomaisen opetusliikunnan lisäksi esimerkiksi uintia kerran viikossa. Ryhmäkoot ovat suhteellisen pieniä, kolmesta kahteentoista oppilaaseen.

Koulutus Suomen suurin voimavara

Oppilaat hankkivat käytettävät kirjat, kynät, kumit ja muut välineet itse. Opetusmateriaalia ei kuitenkaan ollut valmiina lainkaan, mikä tuli rohkealle opettajalle alussa yllätyksenä.

– Olen itse tottunut hyödyntämään monipuolisia opetusmenetelmiä ja välineitä, joten kaiken materiaalin askartelu ja ostaminen veivät paljon aikaa.

Suomen koulujärjestelmä ja opettajakoulutus ovatkin nousseet Saanan ajatuksissa yhä kirkkaampaan valoon.

– Huippuluokkaa! Ne ovat asioita, joita arvostan Suomessa todella paljon, ja joista ei todellakaan saisi tinkiä. Olemme etuoikeutettuja, kun saamme opiskella maassa, jossa koulutus on ilmaista ja siihen panostetaan.

Rasila mieltääkin, että koulutus on maamme tärkein investointi tulevaisuuteen.

Palkitseva työ paratiisissa unelmien täyttymys

Erityisopettajana työskennellessä Saana Rasila oppi arvostamaan arjen pieniä onnistumisia, hymyjä ja hetkiä.

– Palkitsevinta on nähdä oppimisen riemua sekä lapsen omaa kasvua ja kehitystä. On tärkeää, että lapset oppivat koulussa myös tunnetaitoja, sillä ne ovat äärimmäisen tärkeitä heidän kasvaessa itsenäisesti ajatteleviksi yhteiskunnan toimijoiksi.

Balilla opettaja viihtyy ainakin lukuvuoden loppuun. Minne tie kuljettaa sen jälkeen, on vielä arvoitus.

– Tämä oli minulle itselleni tärkeä etappi elämässä. Harvoin tulee samanlaisia tilaisuuksia vastaan, joten päätin, että nyt jos koskaan on lähdettävä.

Saana ei ole katunut päätöstään hetkeäkään.

– On etuoikeus saada harjoittaa unelma-ammattia tällaisella paratiisisaarella.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot