Mainos
Mainos

Sadiq Khanista Lontoon pormestari – pakistanilaisen bussikuskin poika antaa nyt kasvot Lontoolle

Lontoon uusi pormestari Sadiq Khan iloitsi valintaansa Lontoon pormestariksi. Tie Etelä-Lontoon kahdeksanhenkisen perheen huomista Lontoon pormestariksi on kuin nykyaikainen tuhkimotarina. 

– Olen lontoolainen, olen britti, uskon islamiin, tottakai olen ylpeä muslimi. Olen pakistanilaista alkuperää, Khan iloitsi AFP:lle.

Valinta teki Khanista Lontoon ensimmäisen muslimipormestarin. Samalla Khanista tuli myös ensimmäinen länsimaisen pääkaupungin muslimipormestari.

– Hienoin asia Lontoossa on se, että voit olla lontoolainen ja uskoa mihin tahansa tai et mihinkään, emmekä me ainoastaan siedä toinen toisiamme: me kunnioitamme, me syleilemme ja juhlimme toinen toisiamme, Khan sanoo.

Itsepuolustusta monenkirjavassa lähiössä

Khan syntyi vuonna 1970 kahdeksanhenkiseen perheeseen Lontoon Tootingissa, joka on varsin monikulttuurinen kaupunginosa. Hän nukkui lapsuudenkotinsa kerrossängyssä 24-vuotiaaksi asti. 

Hänen edesmennyt isänsä ajoi Lontoon kaksikerroksisia busseja ja äiti työskenteli ompelijattarena.

Khan oppi jo nuorena nyrkkeilemään, sitä hän tarvitsi puolustautuakseen rasistisilta hyökkäyksiltä.

Hän opiskeli hammaslääkäriksi, mutta opettajan huomattua tämän puhujanlahjat, suositteli opettaja Khanille lakimiehen uraa. Myöhemmin Khanista tulikin ihmisoikeuksiin erikoistunut asianajaja. 

Samalla Khan oli poliittisesti aktiivinen: hän liittyi työväenpuolueeseen jo Margaret Thatcherin pääministerikaudella vuonna 1985. 

Tappouhkauksia ja ääri-islamistisyytöksiä

Khan on aiemmin toiminut kuntaministerinä ja liikenneministerinä. Hänen pormestarivaaliteemansa liittyivätkin tiiviisti hänen aiempiin pesteihinsä: Khanin teemoja olivat muun muassa estää joukkoliikenteen hintojen nousu ja tarjota lontoolaisille asuntoja, joihin heillä on varaa.

Khan jakaa mielipiteitä. Paitsi että hänet pormestarikampanjan aikana pyrittiin linkittämään ääri-islamisteihin, hän on saanut myös tappouhkauksia äänestettyään tasa-arvoisen avioliittolain puolesta.

Kaikesta huolimatta tuleva pormestari rakastaa Lontoota, varsinkin yhdestä syystä: 

– Parasta Lontoossa on se, että jos paiskit kovasti töitä, saat myös apua ja voit saavuttaa mitä tahansa. 

Siitä Khan on elävä esimerkki: Vaatimattomissa oloissa kasvaneella miehellä on kaksi tutkintoa, menestyvä yritys ja nyt hän antaa kasvot Lontoolle.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme