Mainos
Mainos

Sairaalat täynnä – vastasyntynyt kuoli Italiassa

Italiassa on syntynyt kohu tapauksesta, jossa vastasyntynyt lapsi kuoli sen jälkeen, kun kaikki kaupungin sairaalat olivat ilmoittaneet olevansa täynnä.

Tapauksesta ovat kertoneet muun muassa la Repubblica ja Corriere della sera -lehdet.

Lapsi syntyi yksityisellä klinikalla Cataniassa keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Catania on Sisilian alueen pääkaupunki, jossa on yli 300 000 asukasta.

Vaikka synnytys sujui normaalisti, huomattiin vastasyntyneen hengityksessä heti ongelmia. Kun lapsi yritettiin kiireisesti siirtää vastasyntyneiden tehohoitoon, kolme kaupungin sairaalaa ilmoitti olevansa täynnä. 

Lasta alettiin kuljettaa yli sadan kilometrin päässä sijaitsevaan Ragusaan, mutta hän kuoli ambulanssissa kolme tuntia syntymänsä jälkeen. 

Syyllisten etsintä alkanut

Lapsen kuolemalle etsitään nyt syyllistä. Lapsen vanhemmat ovat syyttäneet yksityisklinikan lääkäreitä tehottomasta hoidosta, mutta nämä ovat tyrmänneet väitteet.

Catanian yliopistollisen sairaalan vastasyntyneiden teho-osaston ylilääkäri puolestaan syyttää tapahtuneesta alueen terveydenhuoltoon tehtyjä leikkauksia.

– Ei voida ajatella, että Cataniassa syntyy vuosittain 12 000 lasta ja kaikkien sairaaloiden kesken on yhteensä 38 tehohoitopaikkaa, Vincenzo Di Benedetto sanoi la Repubblican mukaan.

Sisilian aluetta johtava Rosario Crocetta on kieltänyt, että leikkaukset voisivat olla tragedian syynä. Crocetta on luvannut rangaista syyllisiä kovalla kädellä ja vaatinut, että myös yksityisten klinikoiden toimintaan tulisi kuulua pakollisena osana vastasyntyneiden tehohoito.

Italian presidentin Sergio Mattarellan kerrotaan soittaneen Crocettalle ja sanoneensa tälle olevansa epäuskoinen ja surullinen tapauksen johdosta. 

Sisilian aluehallinnon terveydenhoidosta vastaava valtuutettu Lucia Borsellino kutsui kolmen catanialaissairaalan johtajat ja hätäkeskuksen vastaavat perjantaiaamuna kokoukseen. Italian terveysministeri Beatrice Lorenzin puolestaan lähetti sairaaloihin ministeriön tarkastajat.

Sekä Ragusan että Catanian poliisit ovat alkaneet tutkia tapausta.

Catanian syyttäjän Giovanni Salvin mukaan ennen koko tapahtumaketjun selvittämistä on liian aikaista nimetä syyllisiä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme