Mainos
Mainos

Saksa haluaa eroon pakolaisongelmasta - lupailee Turkille EU-jäsenyyttä

Saksan liittokansleri Angela Merkel on Turkin-vierailullaan luvannut nopeuttaa Turkin EU-jäsenyysneuvotteluja. Vastalahjaksi Turkki sanoo olevansa valmis työskentelemään Saksan kanssa pakolaiskysymyksessä. Turkin mukaan kriisiä ei kuitenkaan voida ratkaista ilman, että Syyrian konfliktiin löytyy ratkaisu.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on kotimaassaan helisemässä pakolaisongelman kanssa. Yksi ratkaisun avain on Turkissa, jonka läpi tulee joka päivä pakolaisia kohteenaan Saksa ja muut EU-maat.

Merkelin tämänpäiväisen Turkin-vierailun sanoma olikin selkeä: Saksa yhdessä EU:n kanssa haluaa, että Turkki torppaisi omalta osaltaan pakolaisten tulon Eurooppaan. Turkille tämä sopii, mutta maa haluaa vastineeksi rahaa ja maan EU-jäsenyyshakemuksen siirtämistä vakavasti otettavien hankkeiden listalle. Myös viisumivapaus on asialistalla.

Pakolaisille stoppi, Turkille rahaa

Koplaus näyttää toimivan, sillä liittokansleri Merkel lupasi tänään käymissään neuvotteluissa jäsenyysneuvottelujen kiihdyttämistä. Myös rahatoiveisiin Merkel suhtautui myötämielisesti.

– Turkki on saanut toistaiseksi hyvin vähän kansainvälistä apua pakolaisongelman hoitamiseen, Merkel sanoi lehdistötilaisuudessa.

– Tämä ei voi olla tarkoitus. Sitoudumme entistä vahvemmin rahallisesti tähän hankkeeseen, Merkel sanoi Euroopan unioniin ja Saksaan viitaten.

Tapaamisen jälkeen Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu kiitteli Merkeliä, että EU:lla on nyt parempi lähestymistapa ongelmaan. Tähän asti Turkki on hänen mukaansa jätetty yksin kantamaan kustannukset pakolaiskysymyksessä.

Turkilla on nyt kaikki ässät käsissään, sillä jos EU ei ole myötämielinen Turkille, pakolaisten tulo Turkin kautta Eurooppaan jatkunee entisellään. Myös pakolaisten hukkumiskuolemat jatkunevat entisellään - eilen 12 ihmistä menehtyi Turkin rannikon edustalla, tänään viisi Kreikan lähistöllä. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme