Mainos
Mainos

Saksalaiskysely: Pakolaiset suurin huolenaihe – Trump huolettaa paljon Pohjois-Koreaa enemmän

Saksalaisen Körber-säätiön mielipidemittaus paljastaa, että saksalaiset pitävät Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia suurempana ulkopoliittisena huolena kuin Pohjois-Korean, Venäjän tai Turkin itsevaltaisia johtajia. Suurin huolenaihe on kuitenkin pakolaiset.

26 prosenttia vastaajista nimesi suurimmaksi ulkopoliittiseksi huolekseen Saksan kyvyn vastaanottaa pakolaisia. Toisella sijalla huolenaiheiden joukossa oli Trump, jonka nimesi 19 prosenttia vastaajista. Turkin haasteena piti 17 prosenttia, Pohjois-Koreaa 10 prosenttia ja Venäjää vain kahdeksan prosenttia vastaajista.

Saksan ja Yhdysvaltojen suhteet huonontuneet

Peräti 56 prosenttia vastaajista luonnehti kyselyssä Saksan ja Yhdysvaltojen suhdetta huonoksi tai erittäin huonoksi. Maiden suhteita on Trumpin presidentiksi tulon jälkeen viilentänyt muun muassa Trumpin ilmoittama Pariisin ilmastosopimuksesta vetäytyminen, Iranin kansainvälisen ydinsopimuksen vahvistamatta jättäminen, Saksan ulkomaankaupan ylijäämä sekä Trumpin kritiikki Yhdysvaltojen Nato-liittolaisten maksuosuuksista sotilasliitolle. Jopa 88 prosenttia vastaajista sanookin, että Saksan pitäisi asettaa suhteensa Euroopan maihin jatkossa etusijalle Yhdysvaltoihin nähden.

Tilanne on uusi, sillä Saksan liittotasavalta on ollut vuosikymmenten ajan yksi Yhdysvaltojen lämpimimmistä liittolaisista Euroopassa.

Kyselystä ilmenee myös, että 76 prosenttia vastaajista torjuu Turkin EU-jäsenyyden, ja 54 prosenttia Ranskan presidentin Emmauel Macronin ehdotuksen EU:n yhteisestä valtiovarainministeristä. 63 prosenttia pitää Ranskaa Saksan tärkeimpänä tai toiseksi tärkeimpänä liittolaisena.

Kyselyyn vastasi 1005 äänestysikäistä saksalaista lokakuun aikana. Tulokset sisältänyt raportti julkistettiin tänään aamulla.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme