Mainos
Mainos

Saksan asevoimat länsiliittouman tueksi Syyriassa – ei kuitenkaan osallistu hyökkäystoimiin

Saksa lähettää Yhdysvaltojen johtaman monikansallisen liittouman tueksi Syyriaan ainakin kuusi Tornado-hävittäjää tiedustelutehtäviin, ilmatankkauskoneen, fregatin ja jopa 1 200 sotilasta.

Saksan parlamentti hyväksyi asevoimien osallistumisen selkeällä ääntenenemmistöllä. Oppositio kuitenkin varoitti, että osallistuminen vain kiihdyttää sotimista. 

Ranska oli marraskuun terrori-iskujen jälkeen pyytänyt EU-mailta tukea kamppailussa terrorismia vastaan. Lisäksi YK:n turvallisuusneuvosto oli hyväksynyt Ranskan aloitteesta terrorismin vastaisen päätöslauselman 2249.

Liittouman sotilaallisesti vahvin valtio on Yhdysvallat, joka sanoo reilussa vuodessa tuhonneensa yli 16 000 äärijärjestö Isisin kohdetta Irakissa ja Syyriassa. Yhdysvaltojen lisäksi ilmaiskuihin on osallistunut länsimaista Britannia, Ranska, Australia ja Kanada.

Saksa ei mukana hyökkäystoimissa

Saksan asevoimat toimivat tuki- ja suojatehtävissä, eivät hyökkäyksellisissä sotatoimissa.

Ranskalla on alueella ainoa lentotukialuksensa Charles de Gaulle, jolla on yli 20 konetta, ja joka on pian siirtymässä Persianlahdelle. Sen lisäksi Ranskalla on muassa Mirage- ja Rafale-hävittäjiä.

Ranska sanoo iskeneensä Irakissa yli 450 Isisin kohdetta. Ilmatoiminnan Syyriassa se aloitti syyskuussa.

Britannia aloitti eilen ilmaiskut Syyriassa parlamentin äänestyksen jälkeen. Sen ilmavoimien Tornado-hävittäjät ja tiedustelua toteuttavat Reaper-lennokit ovat toimineet jo aiemmin Irakissa Isisiä vastaan.

Britannia on nyt lähettämässä alueelle lisää kaksi Tornado-hävittäjää ja mahdollisesti kuusi Eurofighter-hävittäjää. 

EU-maat tukena Yhdysvalloille

Ranskan, Saksan ja Britannian toiminta Irakissa ja Syyriassa on tukena Yhdysvalloille. Sillä on alueella iso asearsenaali sekä maalla, merellä että ilmassa.

Myös Venäjä on syksyllä tullut näkyvästi alueelle presidentti Bashar al-Assadin tueksi. Sen ilmavoimat ja ohjukset ovat tehneet paljon iskuja. Kansainvälistä tilannetta kärjisti edelleen Turkin alas ampuma venäläiskone viime viikolla.

Poliitikot kuitenkin muistuttavat, että operaatiot Isisiä vastaan kestävät pitkään, ja että Isisiä ei kyetä kukistamaan pelkästään ilmapommituksin.

Isisin kanssa kukaan ei halua neuvotella. Venäjä on kuitenkin koko ajan vaatinut lännen ja alueen sunnimuslimivaltioiden hylkimän presidentti Assadin mukaan ottamista rauhanponnisteluihin.

Saksa auttaa Ranskaa myös Malissa

Saksa on myös luvannut lähettää jihadistien vaivaamaan Maliin 650 sotilasta tukemaan siellä olevia ranskalaisjoukkoja.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme