Mainos
Mainos

Saksan demarit mukaan hallitusneuvotteluihin – Martin Schulz jatkaa puheenjohtajana

Saksassa sosialidemokraattinen puolue on päättänyt lähteä mukaan hallitusneuvotteluihin liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraattisen puolueen kanssa.

Neuvottelujen aloittaminen saattaa avata poliittisen lukon, joka Saksaan syntyi syyskuun liittopäivävaalien jälkeen.

Saksan poliittinen tilanne meni pahasti solmuun sen jälkeen, kun Oikeistopopulistinen AfD-puolue pääsi ensimmäistä kertaa liittopäiville ja nousi samalla kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi.

Aluksi sosialidemokraattinen puolue SPD ilmoitti jäävänsä kehnon vaalituloksen takia oppositioon.

Saksan demarien puheenjohtaja Martin Schulz on maanitellut vastahakoista puolueväkeä, jotta sosialidemokraatit taipuisivat uudelleen mukaan samaan hallituksen Merkelin kanssa.

Niin kutsuttu suuri koalitio on ollut vallassa viimeiset neljä vuotta. Samalla Schulz sanoi, että sosialidemokraattien vastuulla on sosialidemokratian suosion elvyttäminen Saksassa.

Sosialidemokraattien kokouksessa Schulz valittiin samalla jatkamaan puolueen johdossa.

Aiemmin tänään Schulz piti tunteikkaan puheen, jossa hän kehotti puoluettaan viemään EU:ta kohti liittovaltiomallia. Schultzin mukaan tavoitteena olisi "Euroopan Yhdysvallat" vuoteen 2025 mennessä. Tähän haluttomat EU-maat voisivat pudota puoluejohtajan mukaan unionista ulos.

Erittäin EU-myönteinen Schulz toimi aikaisemmin Euroopan parlamentin puhemiehenä. Merkel suhtautuu suurempiin EU:ta koskeviin muutoksiin Schulzia varauksellisemmin.

Merkel totesi Berliinissä pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että EU:n toimintakyky tulisi nyt asettaa etusijalle. Merkel on valmis kasvattamaan myös EU-maiden yhteistyötä esimerkiksi puolustus- ja työllisyysasioissa. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme