Mainos
Mainos

Saksan suuri metallilakko alkoi

Saksassa on alkanut suuri metalli- ja sähköalan lakko.

Ensimmäiset lakkolaiset aloittivat lakon eilisiltana autotehdas Mercedes-Benzin tehtaalla Sindelfingenissä, missä 2000 yövuoron työntekijää lopetti työt.

Kaikkiaan lakkoon osallistuu arviolta viitisenkymmentätuhatta sähkö- ja metallialan työntekijää. Työntekijöiden
tavoitteena on nostaa palkkoja 6,5 prosenttia. Neuvotteluissa IG Metall on tullut työnantajapuolta jo vastaan ja esittänyt 4,0 prosentin korotusta. Työnantaja tarjosi viimeksi 3,3 prosentin korotusta 13 kuukaudeksi.

Saksan liittokansleri Gerhard Schröder toivoo, että lakko saataisiin pian päätökseen niin, että molemmille osapuolille saataisiin aikaan kohtuullinen sopimus. Schröder puhuu asiasta tänään ilmestyneessä Leipziger Volkszeitung -lehdessä.

-Toivon, että neuvottelupöytään päästään nopeasti takaisin ja että neuvotteluissa saavutetaan tulos, joka on taloudellisesti kannattava, mutta ottaa myös huomioon työntekijöiden toivomukset, Schröder sanoo.

Ekonomistit ovat varoitelleet suurten palkankorotusten voivan haitata Saksan talouskehitystä ja epäilleet korotusten järkevyyttä, kun maan työvoimasta on yhä 10 prosenttia työttömänä.

Työnseisaus on Saksan suurin seitsemään vuoteen.

(MTV3-Reuters-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme