Mainos
Mainos

Saksan terveysala säästöjen kohteena

Saksan talouden tasapaino on pahasti järkkynyt budjettivajeesta, joka uhkaa jo romuttaa maan hyvinvoinnin. Yksi säästökohteista on terveysala. Sen kustannukset ovat ajat sitten karanneet käsistä. Nyt arvostettu sosiaalitutkimuslaitos esittää, alkoholivammaisten ja ylipainoisten tulisi maksaa hoitonsa itse.

Saksan syvä taantuma ei ole vielä juurikaan terveydenhoitoon heijastunut. Hoitopalvelut ovat potilaalle edelleen käytännössä ilmaisia, mutta julkisille ja yksityisille sairaskassoille ei.

Niiden kustannukset ovat maailman toiseksi suurimmat, edellä on vain huomattavasti väkirikkaampi Yhdyusvallat. Ja jos tätä vauhtia jatketaan, terveyden- ja sairaanhoidon menot nousevat muutamassa vuodessa vielä puolella.

Yhtälö on toivoton, ja niinpäarvostettu sosiaalialan tutkimuslaitos esittääkin, että potilaat joutuisivat maksamaan jatkossa - ainakin osittain - itseaiheuttamiensa sairauksien hoidon.

- Lääkärien mukaan noin puolet kaikista sairauksista johtuu nikotiinista, alkoholin väärinkäytöstä ja ylipainosta. On kyseenalaista, voiko vakuutusyhteisö ottaa täyden vastuun näiden sairauksien hoidosta, sanoo professori Meinhard Miegel Sosiaalitutkimuslaitos IW:stä.

Miegel iskee Saksan hyvinvointiyhteiskunnan kipeään kohtaan, sillä perinteisesti Saksassa on totuttu ilmaiseen perushoitoon - jopa hammaslääkärillä.

- Ei tähän voida ilman muuta mennä. Tulee selvittää esimerkiksi juomisen syyt, ennenkuin voidaan velvoittaa potilas maksamaan hoidosta itse, kritisoi sairaanhoitaja Rosi Schmidt Hygiea-klinikkalta.

IWG on esittänyt tupakoitsijoiden, alkoholinkäyttäjien ja ylipainoisten omavastuuta jo aikaisemminkin, ja aina se on törmännyt poliitikkojen vastustukseen. Mutta ajatukselle löytyy myös ymmärrystä. - Jos henkilö on ryypännyt itsensä tietoisesti sairaaksi, hänen täytyisi maksaa kaikki itse, sanoo potilas Wolfgang Werner.

- Ihmisille täytyisi samalla ryhtyä antamaan laajaa ravintovalistusta. Se olisi askel oikeaan suuntaan, sanoo nukutuslääkäri Ingrid Harder Hygiea-klinikalta.

Jotain on Saksassa hoitokustannusten leikkaamiseksi tehtävä - itseaiheutettujen sairauksien hoidon maksattaminen omasta lompakosta on yksi keino. Ja ehkä se saattaa pitemmällä aikavälillä jopa edistää kansanterveyttä.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 19.11.2002).

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme