Mainos

Saksan terveysala säästöjen kohteena

Saksan talouden tasapaino on pahasti järkkynyt budjettivajeesta, joka uhkaa jo romuttaa maan hyvinvoinnin. Yksi säästökohteista on terveysala. Sen kustannukset ovat ajat sitten karanneet käsistä. Nyt arvostettu sosiaalitutkimuslaitos esittää, alkoholivammaisten ja ylipainoisten tulisi maksaa hoitonsa itse.

Saksan syvä taantuma ei ole vielä juurikaan terveydenhoitoon heijastunut. Hoitopalvelut ovat potilaalle edelleen käytännössä ilmaisia, mutta julkisille ja yksityisille sairaskassoille ei.

Niiden kustannukset ovat maailman toiseksi suurimmat, edellä on vain huomattavasti väkirikkaampi Yhdyusvallat. Ja jos tätä vauhtia jatketaan, terveyden- ja sairaanhoidon menot nousevat muutamassa vuodessa vielä puolella.

Yhtälö on toivoton, ja niinpäarvostettu sosiaalialan tutkimuslaitos esittääkin, että potilaat joutuisivat maksamaan jatkossa - ainakin osittain - itseaiheuttamiensa sairauksien hoidon.

- Lääkärien mukaan noin puolet kaikista sairauksista johtuu nikotiinista, alkoholin väärinkäytöstä ja ylipainosta. On kyseenalaista, voiko vakuutusyhteisö ottaa täyden vastuun näiden sairauksien hoidosta, sanoo professori Meinhard Miegel Sosiaalitutkimuslaitos IW:stä.

Miegel iskee Saksan hyvinvointiyhteiskunnan kipeään kohtaan, sillä perinteisesti Saksassa on totuttu ilmaiseen perushoitoon - jopa hammaslääkärillä.

- Ei tähän voida ilman muuta mennä. Tulee selvittää esimerkiksi juomisen syyt, ennenkuin voidaan velvoittaa potilas maksamaan hoidosta itse, kritisoi sairaanhoitaja Rosi Schmidt Hygiea-klinikkalta.

IWG on esittänyt tupakoitsijoiden, alkoholinkäyttäjien ja ylipainoisten omavastuuta jo aikaisemminkin, ja aina se on törmännyt poliitikkojen vastustukseen. Mutta ajatukselle löytyy myös ymmärrystä. - Jos henkilö on ryypännyt itsensä tietoisesti sairaaksi, hänen täytyisi maksaa kaikki itse, sanoo potilas Wolfgang Werner.

- Ihmisille täytyisi samalla ryhtyä antamaan laajaa ravintovalistusta. Se olisi askel oikeaan suuntaan, sanoo nukutuslääkäri Ingrid Harder Hygiea-klinikalta.

Jotain on Saksassa hoitokustannusten leikkaamiseksi tehtävä - itseaiheutettujen sairauksien hoidon maksattaminen omasta lompakosta on yksi keino. Ja ehkä se saattaa pitemmällä aikavälillä jopa edistää kansanterveyttä.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 19.11.2002).

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot