Mainos
Mainos

Saksassa kohu intiimihajunäytteistä

Saksassa kuohuttaa paljastus, jonka mukaan poliisi on ottanut globalisaation vastustajilta hajunäytteitä tunnistamisen helpottamiseksi väkivaltaisten mellakoiden yhteydessä. Samoja keinoja käytti muinoin DDR:n salainen poliisi.

Saksan eri siirtolaisryhmien riemukas paraati valtasi tänään Berliinin kadut. Taustalla on kuitenkin jännitystä, sillä Kreutzbergin rauhallisilla kansanjuhlilla on taipumus riistäytyä pimeän tultua väkivaltaisiksi.

Kiisteltyyn rikkaiden teollisuusmaiden G8-kokoukseen Pohjois-Saksassa on enää puolitoista viikkoa, ja poliisi on pyrkinyt estämään mellakoita ennalta kaikin tavoin.

On paljastunut, että poliisi on ottanut väkivaltaisuksiin aikaisemmin syyllistyneiden intiimistä ruumiinosasista hajunäytteitä voidakseen vainukoirien avulla tunnistaa heidät mellakoiden selvitelyissä.

Näin toimi myös DDR:n pahamaineinen salainen poliisi Stasi ja hajupurkkeja on edelleen näytillä Stasimuseossa, jonka johtaja Jörg Grieselman on kauhuissaan.

- Se, mitä pelkäsimme 25 vuotta sitten on ylittynyt reippaasti. Saksan viranomaisilla on aivan mielipuolinen tiedonkeräämisen vimma.

Saksan poliisi on terrori-iskujen pelossa varuillaan ja se on ryhtynyt poikkeuksellisiin toimiin, mutta samalla Saksassa varoitetaan liian hätiköidyistä päätelmistä.

- Liittotasavalta ei ole DDR, eivätkä saksalaiset poliisit ole sama kuin Stasi, muistuttaa Stasivankilamuseon johtaja Hubertus Knabe.

Ensimmäinen suurmielenosoitus G8:aa vastaan on ensi lauantaina Rostockissa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme