Mainos

Saksassa kummastellaan: Mihin ovat hävinneet tuhannet turvapaikanhakijat?

Joissakin Saksan pohjoisissa osavaltioissa on jopa kolmannes tänä vuonna tulleista turvapaikanhakijoista viranomaisilta kadoksissa. Turvapaikanhakuprosessin ajan turvapaikanhakijoiden pitäisi asua heille osoitetuissa vastaanottokeskuksissa.

Brandenburgiin, Sachseniin, Sachsen-Anhaltiin, Thüringeniin ja Mecklenburg-Vorpommerniin sijoitetuista turvapaikanhakijoista jopa 30 prosenttia, käytännössä useita tuhansia, on hävinnyt osavaltioiden vastaanottokeskuksista jo ensimmäisinä päivinä saapumisen jälkeen ilmenee Saarbrücker Zeitungin tekemästä kyselystä osavaltioiden sisäministeriöille. Esimerkiksi Brandenburgiin sijoitetuista 30 000 turvapaikanhakijasta 5700 on kadoksissa.

Lehti siteeraa hallituksen edustajaa, jonka mukaan osa turvapaikanhakijoista on ”yksinkertaisesti hävinnyt”. Viranomaiset epäilevät, että ”kadonneet” ovat siirtyneet keskuksista suurkaupunkeihin, sukulaisten ja ystävien luokse, osa on siirtynyt muihin osavaltioihin ja osa jatkanut matkaansa myös muihin maihin.

Thüringenin 27 000:sta rekisteröidystä turvapaikanhakijasta näille yksilöllisillä jatkomatkoille on lähtenyt 20–30 prosenttia hakijoista, sama tilanne on lähes kaikissa entisen Itä-Saksan osavaltioissa. Saksan viranomaismääräysten mukaan turvapaikanhakijan on asuttava hänelle osoitetussa vastaanottokeskuksessa hakuprosessin ajan.

Turvapaikanhakijoita jo miljoona Saksassa

Saksaan saapuneiden turvapaikanhakijoiden määrä arvioidaan jo miljoonaksi. Alkuvaiheen rynnistyksessä kymmeniä tuhansia turvapaikanhakijoita pääsi maahan myös rekisteröitymättä. Viranomaisilla on ollut hankaluuksia tavoittaa osaa näistä tulijoista.

Ruotsin ja Tanskan tiukennettua rajavalvontaa hakijoiden määrät ovat pienentyneet. Turvapaikanhakijat ovat hyvin tarkkaan tietoisia eri maiden käytännöistä ja mahdollista reiteistä myös Skandinaviaan. Saksasta virta pohjoiseen on selvästi hiljentynyt, tällä hetkellä päivittäin Ruotsiin suuntaa noin 1000 turvapaikanhakijaa. Saksan viranomaiset arvioivat, että Skandinaviaan on viimeisten kuukausien aikana jatkanut matkaansa Dublin-sopimuksen vastaisesti noin 60 000 pakolaista.

Lähteet: AFP ja Saarbrücker Zeitung

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot