Mainos
Mainos

Saksassa odotetaan tiukennuksia raiskauslakeihin – puutteita havaittiin joukkoahdistelun jälkeen

Saksan liittopäivien odotetaan hyväksyvän lakiuudistuksen, joka laajentaa raiskauksen määritelmää, kertoo BBC.

Uudistusta on kutsuttu "ei tarkoittaa ei " -laiksi. Uusi laki huomioisi uhrin sekä fyysisen että verbaalisen vastustamisen. Saksan nykylainsäädännön mukaan uhrin täytyy puolustautua fyysisesti, jotta raiskauksen määritelmä täyttyisi. Pelkkä seksistä kieltäytyminen ei ole tähän mennessä ollut riittävä puolustus.

Saksassa lakia kampanjoilla ajaneiden aktivistien mukaan Saksan raiskauslainsäädäntö on pitkään ollut ajastaan jäljessä. Esimerkiksi avioliitossa tapahtuva raiskaus määriteltiin rikokseksi vasta 1997.

Kölnin ahdistelutapaukset antoivat vauhtia

Saksan raiskauslainsäädännön puutteellisuus nousi pinnalle, kun Kölnissä uutenavuotena naisia joukkoahdisteltiin seksuaalisesti ja poliisi sai lähes 500 seksuaalista ahdistelua koskevaa rikosilmoitusta.

Rikosilmoitusten määrästä huolimatta syytteitä on tähän mennessä nostettu vähän. Esimerkiksi yksi Kölnin seksuaalisesta ahdistelusta syytetty mies vapautettiin toukokuussa todisteiden puutteen takia. 

Lisäksi esimerkiksi Kölnin jokavuotisien karnevaalien ahdistelutapaukset saivat kansainvälistä huomiota helmikuussa, kun belgialaista televisiojuontajaa ahdisteltiin seksuaalisesti suorassa lähetyksessä.

Tehottomuus syyllisten rankaisemisessa sysäsi liikkeelle kampanjan tiukempien lakien puolesta. Aktivistien mukaan lakiuudistus on hyvä alku, mutta ei tilkitse lakien puutteita täysin.

Uudistuksen kannattajat ovat esimerkiksi huolissaan siitä, ettei laki anna riittävää suojaa uhreille, jotka ovat tajuttomia tai muuten kykenemättömiä puolustautumaan raiskaajalta tai ahdistelijalta.

Aktivistit odottavat tiukennuksia myös muun muassa seksuaalista ahdistelua koskevaan lainsäädäntöön.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme