Mainos
Mainos

Salainen video julki netissä: USA:n helikopteri-isku surmasi siviilejä

Yhdysvaltain armeijan salaiseksi luokiteltu video on vuotanut internetiin.

Internetsivusto Wikileaks on julkaissut kuvanauhan, jossa Yhdysvaltain joukkojen helikopteri-isku surmaa 12 ihmistä Irakin pääkaupungissa Bagdadissa heinäkuussa 2007. Sivuston mukaan kuolleet olivat siviilejä, heidän joukossaan kaksi uutistoimisto Reutersin työntekijää.

Apache-taisteluhelikopterista kuvatulla videolla näkyy, kuinka sotilaat ampuvat torilla liikkuvaa ihmisjoukkoa. Ääninauhalla kuuluvan keskustelun mukaan lentäjät luulivat Reutersin työntekijöiden kameroita aseiksi.

Hetkeä myöhemmin sotilaat tulittavat myös pakettiautoa, joka tuli auttamaan haavoittuneita.

Wikileaks-ryhmä kertoi tiedotustilaisuudessaan, että se onnistui purkamaan videon suojaamiseksi tehdyn salakoodin. Yhdysvaltain puolustusvoimien edustaja on puolestaan vahvistanut uutistoimisto Reutersille, että video ja siinä kuuluva ääninauha ovat aidot.

Wikileaks on erikoistunut salaisten materiaalien vuotamiseen, minkä avulla yrittää taistella hallitusten ja yritysten korruptiota vastaan.

(MTV3 - Reuters)

Katso Päivi Sinisalon juttu

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme