Mainos
Mainos

Sampo Pankin asiantuntija: Italia jäänyt liiaksi Kreikan varjoon

Suomalaisasiantuntijan mielestä Italia on jätetty liian vähälle huomiolle euroalueen kriisikeskusteluissa. Jos maan lainaongelmat kärjistyvät, koko euroalue on vaarassa hajota, arvioi Sampo Pankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Hänen mielestään saapasmaan lainavaikeuksiin olisi pitänyt kiinnittää huomiota paljon nähtyä aiemmin, mutta Kreikka on vienyt huomion. Kuoppamäki huomauttaa, että Italian velka on ainakin viisinkertainen Kreikkaan verrattuna.

– Italian mukana ratkaistaan euroalueen kohtalo. Kreikka on vain jäävuoren huippu. Sen ongelmat pystytään vielä sulattelemaan, mutta jos Italian kokoinen maa joutuu samanlaisiin ongelmiin, mekanismeja sulatteluun ei ole, Kuoppamäki tähdentää.

Seurauksena voisi olla pankkikriisi, joka heikentäisi muiden valtioiden taloutta ja johtaisi euroalueen purkamiseen.

Pääekonomistin mielestä vauras ja vahva vientimaa Italia pystyisi selvittämään sotkunsa. Poliittista tahtoa ja kykyä muutoksiin ei tunnu kuitenkaan riittävän tarpeeksi.

– Italian valtionlainojen korko on jo yli kuusi prosenttia. Jos se nousee seitsemään, ollaan jo todella vaarallisilla vesillä.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme