Mainos
Mainos

Sanders voitti Clintonin kolmessa vaalikokouksessa

Yhdysvaltain demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva Bernie Sanders on voittanut puolueen vaalikokoukset Washingtonin, Alaskan ja Havaijin osavaltioissa, kertovat useat tv-kanavat ennusteissaan.  

Sanders löi Hillary Clintonin kaikissa osavaltioissa selvin luvuin. Washingtonissa Sandersin kannatus oli alustavien tulosten mukaan 72 ja Clintonin noin 28 prosenttia. Alaskassa Sanders puolestaan olisi saamassa 79 prosentin ja Clinton 21 prosentin kannatuksen. Havaijilla lukemat olivat samat kuin Alaskassa.  

Washingtonista puolueen valitsijamiehiä tulee 101 ja Alaskasta 16. Havaijilta valitaan 25 valitsijamiestä.

Sanders uskoo onnistumisiin lännessä

Lauantain tuloksista huolimatta Clinton johtaa Sandersia demokraattien presidenttikisassa selvästi. Sanders kuitenkin arvioi, että tilanne on kääntymässä hänen edukseen, kun esivaalit ja vaalikokoukset ovat siirtymässä läntisiin osavaltioihin.  

Sanders kampanjoi ahkerasti ennen vaalikokouksia. Seattlessa hän vieraili perjantaina. Hän otti puheessaan kantaa poliisien väkivaltaa vastaan, korkeamman minimipalkan puolesta ja korkeita opintolainoja vastaan. Lauantaina hän otti Wisconsinissa puhuessaan kantaa marihuanan laillistamisen puolesta.  

Clintonin etumatka on varsin suuri. Hän oli saanut ennen lauantain tuloksia taakseen 1711 valitsijamiestä, kun presidenttiehdokkaaksi valintaan heitä tarvitaan 2383. Sandersilla valitsijamiehiä oli 952.  

Ennen lauantaita oli arvioitu, että Sandersin pitäisi saada voittaakseen kolme neljäsosaa vielä jaossa olevista demokraattien valitsijamiehistä.  

Joidenkin politiikan analyytikkojen mukaan Clinton onkin viime päivinä jo siirtänyt huomiotaan marraskuun alkuun, presidentinvaalien varsinaiseen vaalipäivään.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme