Mainos

Satamien laajennushankkeet uhkaavat Isoa valliriuttaa – uhanalaiset lajit vaarassa

Lisääntynyt teollisuustoiminta Ison valliriutan laidalla voi vahingoittaa vakavasti yhtä maailman tärkeimmistä luontokokonaisuuksista, varoittaa ympäristöjärjestö WWF:n teettämä raportti.

Raportista selviää, että Ison valliriutan lähistöllä olevien satamien laajentamisesta syntyvän ruoppausjätteen läjittämisellä voisi olla tuhoisia seurauksia herkälle ekosysteemille.

WWF vetoaa Australian hallitukseen, jotta kaiken ruoppausjätteen läjittäminen Ison valliriutan alueelle kiellettäisiin.

- Iso valliriutta on yksi planeettamme rikkaimmista meriekosysteemeistä. Se on koti monille uhanalaisille lajeille, arvokas taloudellinen voimavara Australialle sekä luonnon aarreaitta koko maailmalle. Riutan muuttaminen kaatopaikaksi olisi käsittämätön ratkaisu sekä ympäristön että talouden näkökulmasta, sanoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

Korallit ja uhanalaiset lajit vaarassa

Suunnitelmat satamien laajentamiseksi edellyttävät merenpohjan ruoppaamista noin 51 miljoonan kuutiometrin edestä, mikä riittäisi noin 50 pilvenpiirtäjän täyttämiseen. Vaarana on, että suuri osa jätteestä voitaisiin laskea Ison valliriutan herkkiin vesiin.

Ruoppausjäte voi aiheuttaa vahingollista veden samentumista ja kiintoaineen kulkeutumista arvioiden mukaan jopa 80 kilometrin etäisyydelle. Ruoppausjätteen läjitys mereen voi tukahduttaa koralleja ja heikentää uhanalaisten lajien, kuten merikilpikonnien, tulevaisuudennäkymiä.

Kivihiilen viennin kasvu perusteluna

Australia pyrkii jopa tuplaamaan kivihiilen vientikapasiteettinsa Queenslandin osavaltiossa, vaikka tuoreen analyysin mukaan osavaltion jo olemassa oleva kivihiilisatamakapasiteetti on nyt käyttämättömänä kolmanneksen ajasta. Satamien tämänhetkiset rakennussuunnitelmat perustuvat siihen, että yksin Queenslandin alueen kivihiilen vientikapasiteetti kasvaisi 637 miljoonaan tonniin vuodessa, vaikka lyhyen aikavälin ennusteiden mukaan koko Australian kivihiilen vienti olisi tätä huomattavasti vähemmän.

- Valliriutan suojelemiseksi ja sen tarjoamien 69 000 työpaikan turvaamiseksi Australian hallituksen tulee kieltää ruoppausjätteen läjittäminen koko Ison valliriutan maailmanperintökohteen alueelle”, sanoo WWF Australian pääsihteeri Dermot O’Gorman.

Jos asianmukaisia toimenpiteitä riutan tilan heikentymisen kääntämiseksi ei tehdä, alue voi joutua UNESCO:n vaarantuneiden maailmanperintökohteiden listalle.

 

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot