Mainos
Mainos

Säteilyturvakeskus: Ei säteilyvaaraa

Ranskan Marcoulessa tapahtunut räjähdys ei aiheuta säteilyvaaraa kertoo Säteilyturvakeskuksen ryhmäpäällikkö Keijo Valtonen.

– Räjähdys ei ole tapahtunut ydinvoimalaitoksessa, eikä tapauksella ole mitään tekemistä ydinlaitoksen kanssa, Valtonen muistuttaa.

Ydintutkimuskeskuksessa sattunut räjähdys on tapahtunut sulatusuunissa, jossa on sulatettu matala-aktiivista metalliromua. Räjähdyksen tarkkaa syytä ei tiedetä.

– Kun sulien metallien kanssa ollaan tekemisissä, voi yhtä sun toista tapahtua. Erityisesti, jos sulatuksessa on käytetty kaasuja, Valtonen mainitsee.

Marcoulessa valmistetaan myös MOX-polttoainetta jälleenkäsitellystä plutoniumista, joka on saatu vanhentuneista ydinaseista. MOX-polttoaineella ei ole kuitenkaan yhteyttä räjähdykseen.

Säteilyturvakeskus seuraa Ranskan tilannetta.

– Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että tilanne tasoittuu ja sulatusuunin tilat jossain vaiheessa putsataan. Näillä näkymin ei pitäisi olla pitkäaikaisia seuraamuksia, Valtonen toteaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme