Mainos
Mainos

Saudi-Arabia teloitti yli 40 terrorismista tuomittua

Saudi-Arabia ilmoittaa teloittaneensa 47 terrorismista tuomittua. Teloitettujen joukossa on sisäministeriön mukaan shiialainen uskonoppinut Sheikh Nimr al-Nimr. Iranin ulkoministeriö varoitti, että Saudi-Arabia joutuu maksamaan teosta kalliin hinnan.

Nimr al-Nimr oli keskeisesti mukana nostattamassa hallituksen vastaisia mielenosoituksia, jotka puhkesivat maan itäosassa vuonna 2011. Listalla ei kuitenkaan ole Nimrin veljenpoikaa, Ali al-Nimriä, joka oli 17-vuotias, kun hänet pidätettiin mielenosoitusten jälkeen.

Shiiat ovat uskonnollinen vähemmistö sunnimuslimien hallitsemassa maassa. Monet katsovat joutuvansa Saudi-Arabiassa syrjityiksi.

Nimr pidätettiin vuonna 2012 syytettynä kapinanlietsonnasta. Hän oli esiintynyt videolla ylistämässä silloisen sisäministerin Najef bin Abdul Azizin kuolemaa.

– Joutukoon hän matojen syömäksi. He jotka surmasivat poikamme ja vangitsivat heidät, kuinka me voisimme olla iloitsematta heidän kuolemastaan? Vieköön Jumala heidän elämänsä yksi kerrallaan, Nimr sanoi videolla, viitaten Saudi-Arabian ja Bahrainin kuningashuoneisiin.

Sisäministeriön mukaan teloitetut oli tuomittu radikaalin takfiri-ideologian kannattamisesta, terroristijärjestöihin liittymisestä ja erilaisten rikollisten juonien toteuttamisesta. Listalla on myös sunnimuslimeja, jotka tuomittiin osallisuudesta vuonna 2003 ja 2004 tehtyihin terrori-iskuihin, joissa kuoli yli 150 ihmistä. Useimmat nyt teloitetut ovat saudeja, mutta joukossa on myös yksi Egyptin ja yksi Tshadin kansalainen.

Saudi-Arabia teloitti viime vuonna ainakin 157 ihmistä. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan määrä on suurin 20 vuoteen. Määrä lähti kasvuun kuningas Salmanin noustua valtaan viime tammikuussa. Vuonna 2014 teloituksia oli 87. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme