Mainos

Savukkeet sammunevat pian Irakissakin

Irakin hallitus on jättänyt lakiehdotuksen, joka toteutuessaan kieltäisi tupakoinnin julkisissa tiloissa.

Tarkoituksena on kieltää tupakointi muun muassa hallitusrakennuksissa, kouluissa, elokuvateattereissa, urheilukeskuksissa ja julkisissa kulkuvälineissä. Myös savukkeiden mainostaminen televisiossa ja lehdissä kiellettäisiin. Tupakkatuotteiden myynti alle 18-vuotiaalle niin ikään kiellettäisiin ja sakkoa lepsulle myyjälle koituisi jopa yli 3000 euroa. Lain nojalla myös tupakan salakuljettamisesta maahan rapsahtaisi yli 6000 euron sakot.

Lakiluonnoksessa ei ole kuitenkaan selkeästi määritelty, millainen rangaistus langetettaisiin tupakointikieltoa uhmaavalle, julkisilla paikoilla savuttelevalle.

Lakiluonnos on ensimmäinen laatuaan maassa, missä savukkeen sytyttäminen tarkoittaa nuorille miehille siirtymäriittiä aikuisuuteen. Silti Bagdadissa monet toivottavat lain tervetulleeksi.

- Tupakoinnin rajoittaminen etenkin julkisissa tiloissa on hyvä idea, myöntää parturiliikettä Bagdadissa pitävä Thamir Jaafar.

- Bagdadissa jotkut polttavat jopa sairaaloissa, tietää bagdadilainen Malik Bargoth.

Irakin hallituksen tarkoituksena on lisätä kansalaisten tietoisuutta tupakoinnin vaaroista ja vähentää siten tupakanpolton aloittavien määrää. Laki toisi tullessaan savukeaskeihin myös varoitustekstit, joita irakilaisen tupakoitsijan ei ole aiemmin tarvinnut lueskella.

Lakiehdotus tarvitsee toteutuakseen parlamentin hyväksynnän. Näillä näkymin parlamentti käsittelee ehdotusta ensi kuun aikana.

Tupakkalaki vain harvassa arabimaassa

Tupakointi on yleistä monissa arabimaissa ja savuttamiselle on asetettu vain harvoin rajoituksia.

Egyptin parlamentti hyväksyi tupakkalain kaksi vuotta sitten, jonka jälkeen tupakkamainonta asetettiin pannaan ja tupakointi tityissä julkisissa tiloissa, kuten hallitusrakennuksissa, kouluissa ja sairaaloissa, kiellettiin.

Syyria puolestaan on noudattanut vuoden ajan lakia, joka kieltää tupakoinnin maan hallitusrakennuksissa ja muissa julkisissa rakennuksissa. Rakennusten yksityisissä työhuoneissa tupakointia ei ole kuitenkaan rajoitettu.

Irakin hallitus sitoutui tupakointikieltoon sen jälkeen, kun parlamentti vuosi sitten ratifioi WHO:n kontrolliohjelman. Maan terveysministeriö ryhtyi heti toimiin kieltäen tupakoinnin omissa tiloissaan ja aloittaen tupakoinnin vähentämiseen tähtäävät koulutusprojektit kouluissaan.

Jo aiemmin terroristiverkosto al-Qaida on kieltänyt tupakoinnin joillakin alueillaan Irakissa. Radikaaleihin ääri-islamilaisiin lakeihinsa nojautuen verkoston kerrotaan rankaisseen salapolttajia sormen tai koko käden amputoinnilla.

(MTV3-AP)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot