Mainos
Mainos

Seismologi: Nepaliin on kehittymässä uusi järistyssarja

Nepalia tänään ravistellut maanjäristys oli lähes yhtä voimakas kuin reilu kaksi viikkoa sitten tapahtunut maanjäristys. Tämänpäiväisen järistyksen magnitudi oli 7,3, kun aikaisempi isompi järistys oli voimakkuudeltaan 7,8.  

Järistyksen keskus oli alustavien tietojen mukaan noin 10 kilometrin syvyydessä. Seismologi Matti Tarvainen Helsingin yliopistosta sanoo, että kyseessä on matala järistys, jonka vaikutukset näkyvät selkeästi maanpinnalla. Hän uskookin tuhojen olevan merkittäviä.  

– Ensimmäinen, reilu pari viikkoa sitten tapahtunut järistys on vaurioittanut rakennuksia ja tämä uusi on todennäköisesti sortanut ne nyt lopullisesti.  

Ensimmäisen järistyksen jälkeen Nepalissa tapahtui useita pienempiä jälkijäristyksiä. Tarvainen ei kuitenkaan osannut odottaa näin suurta maanjäristystä näin nopeasti.

– On aina hieman hankalaa sanoa, onko kyseessä jälkijäristys vai oma järistyksensä. Sijoittaisin tämän omaksi tapauksekseen, koska järistys tapahtui noin parisataa kilometriä idempänä kuin aikaisempi iso järistys.  

Tarvaisen mukaan Nepalin pohjoisrajan ja Kiinan rajan tuntumaan on kehittymässä uusi järistyssarja.

Nepalissa ei voidakaan vielä hengähtää, sillä Tarvaisen mukaan on todennäköistä, että tämänpäiväistä järistystä seuraa jälkijäristyksiä vielä viikkojenkin ajan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme