Mainos
Mainos

Selvitys: Influenssalääkkeistä usein enemmän haittaa kuin hyötyä lapsille

Tavallista kausi-influenssaa sairastaville lapsille ei pitäisi antaa Tamiflun kaltaisia influenssalääkkeitä, koska niiden hyödyt jäävät haittoja vähäisemmiksi. Tähän tulokseen ovat tulleet brittitutkijat, jotka kertoivat päätelmistään British Medical Journal -lehdessä.

Influenssalääkkeet lyhentävät selvityksen mukaan tavallisen kausi-influenssan oireiden kestoa jopa puolitoista vuorokautta. Lääkkeet aiheuttivat kuitenkin joillekin lapsille pahoinvointia ja oksentelua, mikä saattaa johtaa lasten kuivumiseen.

Tutkijat huomauttavat, että influenssaviruksia vastaan kehitettyjä lääkkeitä kuten Tamifluta tai Relenzaa ei pitäisi antaa nykyisessä laajuudessa alle 12-vuotiaille lapsille.

Monet maat ovat varanneet suuria määriä kyseisiä lääkkeitä sikainfluenssan varalle. Esimerkiksi Britanniassa Tamifluta on annettu H1N1-virustartunnan saaneille, joista puolet on ollut lapsia.

Selvitys ei kattanut nykyistä H1N1-pandemiaa, mutta sen tuloksien valossa viruslääkkeet eivät tehoa kunnolla pieniin sikainfluenssapotilaisiinkaan, tutkijat päättelevät.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme