Mainos
Mainos

Serbia ja Kosovo askeleen lähempänä sovintoa

Serbia ja Kosovo ovat normalisoimassa suhteitaan.

Maiden pääministerit neuvottelivat myöhään eilen EU:n ulkoministerin Catherine Ashtonin kanssa muun muassa Kosovon hallinnon järjestämisestä ja tulevista paikallisvaaleista. Neuvotteluiden odotetaan jatkuvan virkamiestasolla myöhemmin tänään.

Kosovo julistautui itsenäiseksi vuonna 2008, mutta Serbia ei ole toistaiseksi tunnustanut sitä. Maiden väliset suhteet ovat olleet viileät. Erityisesti Kosovon serbivähemmistön asema on aiheuttanut kitkaa kahden hallituksen välillä. Lisäksi Kosovon määrittelemätön asema aiheuttaa käytännön ongelmia esimerkiksi sähkönjakelussa ja puhelinverkkojen toiminnassa.

Ashtonin mukaan maiden suhteissa on kuitenkin tapahtunut viime aikoina merkittävää edistystä. Eilen käydyt neuvottelut ovat osa ohjelmaa, jonka tarkoituksena on avata Serbialle tie EU-jäsenyysneuvotteluihin mahdollisesti jo tämän vuoden lopussa.

EU:n jäsenmaat kokoontuvat ensi viikolla Brysseliin päättämään Serbian jäsenneuvotteluiden aloittamisesta.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme