Mainos
Mainos

Serbia luovuttaa Karadzicin Haagin tuomioistuimelle

Serbia aikoo luovuttaa Bosnian sodanaikaisen serbijohtajan Radovan Karadzicin Haagin sotarikostuomioistuimelle.

Uutistoimisto Tanjugin mukaan luovuttamisesta päätti serbialainen tuomari Milan Diparic, joka kuulusteli Karadzicia eilen illalla. Karadzicilla on kolme päivää aikaa valittaa päätöksestä. Hänen asianajajansa Svetozar Vujacicin mukaan hän aikoo käyttää valitusoikeuttaan.

Sodanaikainen presidentti Karadzic on yksi maailman etsityimmistä sotarikollisista. Serbian hallituslähteiden mukaan Karadzicin jäljille päästiin ulkomaisen tiedustelupalvelun vinkin myötä. Häntä oli tarkkailtu useiden viikkojen ajan ennen pidätystä. 63-vuotias Karadzic ei lähteiden mukaan tehnyt vastarintaa pidätettäessä. Serbian viranomaisten mukaan serbijohtaja oli käyttänyt väärää nimeä ja työskennellyt Belgradissa.

Entistä presidenttiä syytetään verilöylyistä vuosien 1992-1995 Bosnian sodassa. Alustavat kuulustelut on jo pidetty. Niiden sisällöstä ei ole kerrottu julkisuuteen.

Karadzicia pidetään serbikenraali Ratko Mladicin ohella pääsyyllisenä 8000 muslimin joukkomurhaan Srebrenicassa vuonna 1995. Srebrenican verilöyly on suurin yksittäinen veriteko Euroopassa toisen maailmansodan jälkeen.

Toinen syytteistä liittyy Sarajevon 43 kuukautta kestäneeseen piiritykseen, joka vaati yli 10 000 ihmisen hengen.

Kaksi pääsyytettyä on yhä vapaalla jalalla

Radovan Karadzicin pidätyksen jälkeen tärkeimmät vapaana olevat Bosnian sodan sotarikossyytetyt ovat serbikenraali Ratko Mladic ja serbipoliitikko Goran Hadzic.

Mladicia syytetään kansanmurhasta, sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan Bosnian sodan aikana. Hänen epäillään myös pyrkineen peittelemään Srebrenican verilöylyä kätkemällä uhrien jäänteitä.

Mladic on pakoillut virkavaltaa vuodesta 1995. Entisen Jugoslavian alueen sotarikoksia tutkiva tuomioistuin ICTY arvelee, että Mladic piileskelee Serbiassa.

Goran Hadzic toimi Serbian sodan aikana itsenäiseksi julistautuneen Krajinan serbitasavallan presidenttinä. Häntä odottaa 14 syytettä sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan. Hadzicia syytetään tuhansien kroaattien karkottamisesta ja tappamisesta Bosnian sodan aikana.

Hadzic katosi kodistaan Serbiasta kesäkuussa 2004. Joidenkin arvioiden mukaan hän piileskelee Kroatiassa.

Karadzic löytyi Mladicin etsintöjen yhteydessä

Serbian viranomaiset löysivät Karadzicin etsiessään tämän entistä kenraalia Ratko Mladicia.

Myös Mladicia syytetään kansanmurhasta, sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan. Hän on pakoillut virkavaltaa vuodesta 1995.

EU:n komissio on valmis palkitsemaan Serbian talousetuuksilla

EU:n komissio suosittaa talousetuuksien myöntämistä Serbialle Karadzicin pidätyksen johdosta.

Lupaus talousetuuksista sisältyy EU:n ja Serbian yhteistyösopimukseen, jonka toimeenpanon ehtona on ollut sotarikosepäiltyjen pidättäminen. Komission suosituksesta on kertonut laajentumiskomisaari Olli Rehn Brysselissä.

Rehnin mukaan Karadzicin pidätys on tärkeä askel Serbian pyrkimyksille päästä EU:n jäseneksi. Pidätys on hänen mukaansa virstanpylväs myös Serbian ja YK:n sotarikostuomioistuimen yhteistyössä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme