Mainos
Mainos

Serbia-pakotteet lykättiin ensi viikolle

Länsimaat päättivät tänään lykätä Serbian vastaisten pakotteiden voimaantuloa ainakin ensi keskiviikkoon asti. Lykkäyspäätös syntyi, kun Saksan ja Ranskan ulkoministerit kertoivat Jugoslavian serbijohdon hyväksyneen valtaosan lännen vaatimuksista Kosovo-kysymyksen käsittelyn jatkosta.

Jugoslavian liittovaltion presidentti Slobodan Milosevic lupasi olla edustajansa välityksellä mukana serbipresidentti Milan Milutovicin ja Kosovon albaaniväestön välisissä neuvotteluissa maakunnan hallinnon tulevaisuudesta. Milosevic sanoi myös, että Kosovon äskettäisessä verilöylyssä mukana olleet poliisin erityisjoukot on vedetty pois alueelta. Hän lupasi niin ikään tavata EU:n erikoislähettilään ja antaa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) perustaa lähetystön Kosovoon.

Avainkysymyksessä eli ulkopuolisen välittäjän nimeämisessä tuleviin neuvotteluihin ei kuitenkaan tapahtunut ratkaisevaa läpimurtoa. Serbiaa uhkaavien pakotteiden voimaantulosta ei tehdä päätöksiä ennen kuin Saksan ja Ranskan ulkoministerit antavat selvityksen neuvotteluista ns. Jugoslavian yhteysryhmälle. Tämä tapahtuu Saksan Bonnissa ensi keskiviikkona. Yhteysryhmän muut jäsenet ovat Yhdysvallat, Britannia, Italia ja Venäjä. Pakoteuhkaan sisältyvät mm. viisumikielto Jugoslavian sisäisestä turvallisuudesta vastaaville serbeille sekä investointien jäädyttäminen.
(STT-Reuters-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme