Mainos
Mainos

Serbia vastustaa Kosovo-luonnosta, albaanit Serbian ehdotusta

Neuvottelut Kosovon asemasta on määrä saada päätökseen joulukuun 10. päivään mennessä. Jos sopua ei synny, maakunta aikoo julistautua itsenäiseksi.

Neuvottelut Kosovon maakunnan tulevaisuudesta ovat umpikujassa, on ilmennyt Wienissä tänään. Serbia ei hyväksynyt 14-kohtaista sovintoluonnosta. Kosovon albaanit puolestaan torjuivat Serbian ehdotuksen Hongkongin mallista.

Ulkoministeri Vuk Jeremicin mukaan Serbia haluaa esittää "perustavanlaatuisia vastalauseita" sovintoluonnokseen, jonka EU, Venäjä ja Yhdysvallat ovat laatineet. Jeremic totesi toimittajille, että neuvotteluiden tulisi perustua YK:n päätöslauselmaan, joka vahvistaa Kosovon kuuluvan Serbiaan.

- 14-kohtainen ehdotus merkitsisi kahden itsenäisen valtion suhdetta, Kostunica sanoi tiedotustilaisuudessa neljännen albaanien kanssa käydyn neuvottelukierroksen jälkeen.

EU:n edustaja Wolfgang Ischinger kuvasi 14-kohtaista sovintoluonnosta neutraaliksi: esitys ei ota kantaa Kosovon tulevaan asemaan.

Kosovon albaanit sanoivat, ettei neuvotteluissa edistytty. He torjuivat Serbian esityksen Hongkongin pitämisestä mallina. Britannia ja Kiina pääsivät vuosien neuvottelujen jälkeen Hongkongista sopimukseen, jossa Kiinalle luovutetulle Hongkongille taattiin pitkälle menevä itsenäisyys tietyn ajan kuluessa.

Neuvottelut on määrä saada päätökseen joulukuun 10. päivään mennessä, mutta osapuolet ovat tähän asti olleet hyvin erimielisiä YK:n valvonnassa olevan Kosovon kohtalosta. Albaanienemmistöinen maakunta on sanonut julistautuvansa itsenäiseksi, jos neuvottelut eivät ole tuloksellisia.

Seuraavan kerran neuvotellaan 20. marraskuuta Brysselissä, ja pohjana on edelleen 14-kohtainen suunnitelma.

Sekä Serbiaa että Kosovon albaaneja edustivat neuvotteluissa presidentti ja pääministeri.

(MTV3-STT-APA-DPA-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme