Mainos
Mainos

Serbian sosialistit voitonvarmoja

Serbian johtava sosialistipuolue SPS ilmoitti varhain maanantaina, että sen ehdokas Milan Milutinovic on voittanut maan presidentinvaalit.

Serbialaiset äänestivät vaalien toisella kierroksella sunnuntaina. Milutinovicin vastaehdokkaan puolue ennätti kuitenkin heti kiistämään tuloksen, koska heidän mielestään äänestysvilkkaus jäi alle vaaditun tason.

Sosialistien mukaan vaalien äänestysprosentti kohoaa yli 50:n. Vaalitulos on pätevä vain, jos tuo raja ylittyy. SPS:n edustajan mukaan 50,52 prosenttia äänioikeutetuista äänesti sunnuntain vaaleissa. Milutinovic sai sosialistien mukaan lähes 60 prosenttia annetuista äänistä. Vastaehdokas, äärikansallismielinen Vojislav Seselj sai runsaat 37 prosenttia.

-Uskon, että tämä on hyvä päivä Serbialle. Olemme lopultakin saaneet nämä vaalit suoritettua loppuun ja nyt on aika käydä töihin, sanoi Milutinovic tv:ssä.

Seseljin radikaalipuolueen SRS:n mukaan äänestysprosentti jäi kuitenkin vaaditun 50 prosentin alle. Seseljin kampanjapäällikön mukaan on täysin selvää, että tulos oli järjestetty etukäteen. Myös riippumattoman vaalitarkkailuryhmän Cesidin mukaan vaalivilppiä oli paljon.

Vaalilautakunnan ei odoteta julkaisevan minkäänlaisia tuloksia ennen maanantain iltapäivää ja lopullisia tuloksia voidaan odottaa viikon kuluessa.

Länsimaat ovat vastustaneet nationalistien Seseljiä, koska tämä ei hyväksy Bosnian rauhansopimusta. Sosialistien Milutinovic on hänkin herättänyt epäilyksiä, sillä mies on Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin läheinen liittolainen.
(STT-Reuters-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme