Mainos
Mainos

Serbiasta valitus YK:n turvallisuusneuvostolle

Haagissa toimiva YK:n sotarikostuomioistuin on tehnyt valituksen Serbian yhteistyöhaluttomuudesta Bosnian sodan rikosten käsittelyssä.

Haagissa toimiva YK:n sotarikostuomioistuin on valittanut YK:n turvallisuusneuvostolle Serbia-Montenegron yhteistyöhaluttomuudesta 1990-luvun Balkanin sotien rikosten tutkinnassa.

Turvallisuusneuvostolle kirjoittaminen on yksi järeimmistä keinoista, joita tuomioistuin voi käyttää. Sillä ei ole mitään keinoa rankaista maata, joka ei tee sen kanssa yhteistyötä.

Turvallisuusneuvoston puheenjohtajana toukokuun ajan toimiva Pakistanin YK-lähettiläs Munir Akram ei suostunut kertomaan neuvoston mahdollisista toimista, koska hän ei ollut vielä lukenut valitusta.

Serbian-Montenegron mahdollisuudet liittyä EU:hun ja Natoon riippuvat pitkälti sen yhteistyöstä sotarikostuomioistuimen kanssa. Välit ovat kuitenkin viilenneet maan viime joulukuisten vaalien jälkeen, jolloin suurimmaksi parlamenttiryhmäksi nousi äärikansallinen Serbian radikaalipuolue.

Sotarikostuomioistuimen pääsyyttäjän Carla del Ponten mukaan Belgrad ei ole toimeenpannut pidätysmääräyksiä eikä onnistunut turvaamaan todistusaineistoa rikoksista. Del Ponte on myös useasti väittänyt Ratko Mladicin, toisen pääepäillyn Bosnian sodan rikoksista, piileskelevän Serbiassa.

(MTV3-STT-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme