Mainos
Mainos

Serbijoukot vetäytyneet Kosovosta

Yhdysvaltain Balkanin-erikoislähettiläs Richard Holbrooke sanoi tänään, että serbit ovat ryhtyneet toden teolla noudattamaan kansainvälisen yhteisön vaatimuksia vetää joukkonsa Kosovosta. Holbrooke esitti arvionsa televisiokanava CNN:n haastattelussa vain muutamia tunteja ennen sotilasliitto Naton asettamaa määräaikaa, johon mennessä serbien on noudatettava vetäytymisvaatimuksia.

Holbrooke muistutti, että Balkanista puhuttaessa on varottava liiallista toiveikkuutta. Nyt on kuitenkin enemmän aihetta suhtautua tilanteeseen toiveikkaasta, hän lisäsi.

-Kaikki tänään saamamme tiedot antavat toivoa siitä, että tilanne on nyt muuttumassa, Holbrooke sanoi. Hänen mukaansa serbit ovat nyt ryhtyneet toden teolla noudattamaan heille asetettuja vaatimuksia joukkojen vetämisestä Kosovosta.

Myös kansainväliset tarkkailijat vahvistivat serbijoukkojen ja poliisien vetäytymisen alueelta. Nato on uhannut tehdä ilmaiskuja serbikohteisiin, jos joukkoja ei vedetä pois maakunnasta viimeistään illalla kello 21 mennessä. Nato-maiden suurlähettiläistä koostuva neuvoston oli määrä kokoontua hieman ennen määräajan umpeutumista päättämään, ovatko serbien tähänastiset toimet riittäviä, jotta uhkaus ilmaiskuista voidaan vetää takaisin.

Nato-lähteistä kerrottiin jo iltapäivällä, että ilmaiskujen todennäköisyys on vähentynyt huomauttavasti serbien ryhdyttyä tosissaan kotiuttamaan joukkojaan. Tilanteen lieventyminen on saanut myös tuhannet Kosovon albaanipakolaiset palaamaan takaisin kotiseuduilleen. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n edustaja Kris Janowski sanoi tiistaina, että serbijoukkojen vetäytymisen myötä myös pakolaisten tilanne on helpottunut.
(STT-AFP-DPA-Reuters)


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme