Mainos
Mainos

Serbitasavallan kansanedustajat tyytymättömiä

Bosnian serbitasavallan äärikansalliset ja maltilliset kananedustajat sanoivat tänään keskeyttävänsä työnsä tasavallan parlamentissa vastalauseeksi sille, että kiistelty Brckon kaupunki on julistettu puolueettomaksi itsehallintoalueeksi. Bosnian serbit pitävät kaupunkia tärkeänä yhdyslinkkinä alueensa itä- ja länsiosien välissä.

Kansanedustajien päätös tuli juuri ennen kuin serbitasavallan parlamentti valmistautui hätäistuntoon keskustelemaan Brckoa koskevasta päätöksestä ja tasavallan kovan linjan presidentin erottamisesta.

Kansainvälinen välitystuomioistuin päätti perjantaina julistaa Brckon puolueettomaksi itsehallintoalueeksi ja siirtää sen kansainväliseen valvontaan. Kaupungin kohtaloa ei kyetty ratkaisemaan Bosnian sodan lopettaneessa Daytonin rauhansopimuksessa, koska sekä serbit että muslimit vaativat sitä itselleen. Sodan päätyttyä se on ollut serbialuetta, mutta sitä on hallittu kansainvälisesti.

Myös serbitasavallan kovan linjan presidentin Nikola Poplasenin erottaminen on aiheuttanut tyytymättömyyttä. Kansainvälinen rauhanvälittäjä Carlos Westendorp erotti Poplasenin perjantaina, koska tämä oli hänen mukaansa jarruttanut Bosnian rauhansopimuksen toteutumista. Westendorp sanoi tänään Madridissa, että Poplasenin ero on peruuttamaton.
(STT-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme