Mainos
Mainos

Siirtolaisjärjestön johtaja kritisoi rajusti Suomen maahanmuuttopolitiikkaa

Suomen tulisi kantaa enemmän vastuuta Välimerellä kärjistyneestä siirtolaiskriisistä, sanoo Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n pääjohtaja.

Brysselissä vieraileva William Lacy Swing sanoo STT:n haastattelussa, että Eurooppaan saapuvat turvapaikanhakijat olisi syytä jakaa tasaisemmin EU-maihin.

Swingin mukaan Suomi ottaa vain vähän turvapaikanhakijoita muihin EU-maihin verrattuna.

– On tärkeää, että jokainen maa pitää mielessä oikean perspektiivin, eli mitä muut maat tekevät ja mikä oman vastuun pitäisi olla, hän sanoo järjestön Brysselin-toimistolla.

Swing kannattaa EU-komission kaavailemia pakollisia kiintiöitä turvapaikanhakijoiden vastaanottoon. Suomen hallitusneuvottelijat vastustavat ajatusta.

– Vapaaehtoiset keinot eivät ole toimineet, Swing sanoo viitaten Välimeren kriisiin.

Komissio julkistaa tänään tarkemman suunnitelman vastuunjaosta. Julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaan suunnitteilla on esitys, jossa 40 000 Kreikkaan ja Italiaan saapuvaa turvapaikanhakijaa jaettaisiin tasapuolisesti EU-maihin. Suomen kiintiö olisi STT:n laskelman mukaan 700–800 turvapaikanhakijaa.

Suomeen tuli viime vuonna reilut 3 600 turvapaikkahakemusta. Ruotsiin hakemuksia tuli yli 80 000.

Kovaa kritiikkiä 

Suomessa ja monissa muissa EU-maissa pakolliset kiintiöt ovat herättäneet vahvaa kritiikkiä.

Väistyvän hallituksen sisäministerin Päivi Räsäsen (kd.) mukaan EU:n ei pitäisi alkaa siirrellä turvapaikanhakijoita jäsenmaasta toiseen. Hänestä unionin tulisi keskittyä auttamaan heikoimmassa asemassa olevia pakolaisia, joilla ei ole varaa edes yrittää Välimeren ylitystä.

Räsäsen mukaan Välimeren maihin saapuvien turvapaikanhakijoiden siirtely maasta toiseen houkuttelisi vain lisää siirtolaisia meren yli, kun salakuljettajat voisivat markkinoida laillisia reittejä Pohjois-Eurooppaan.

IOM:n pääjohtaja Swing on eri mieltä.

– (Komission esittämät) luvut eivät ole niin suuria, että niistä olisi vetovoimatekijäksi.

Swingin mukaan Afrikan ja Lähi-idän konfliktien sysäämä muuttoliike on niin voimakas, että ihmiset pyrkisivät Eurooppaan joka tapauksessa.

Swing pitää vastuunjakoa välttämättömänä, kun ottaa huomioon Euroopan ikääntyvän väestön ja sen tuomat paineet.

– Kysymys kuuluu, millaisella politiikalla aiotte hallita tätä demografista kehitystä, amerikkalaistaustainen Swing sanoo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme