Mainos
Mainos

Sijaiskotien kasvateilta ryhmäkanne Ruotsissa

Ruotsissa on nostettu joukkokanne viranomaisia vastaan liittyen huostaanotettujen lasten kohteluun.

Kolmisenkymmentä sijaiskotien kasvattia on jättänyt ryhmäkanteen lapsuutensa kärsimyksistä Ruotsissa. He vaativat hyväksikäytöstä tai pahoinpitelystä kukin miljoonaa kruunua eli 107 000:ta euroa jokaisesta sijaiskodissa vietetystä vuodesta.

Kanteen takana oleva yhdistys Stulen barndom kehottaa viranomaisia myös tarkastelemaan uudelleen menettelytapoja, jotka liittyvät lasten huostaanottoon. Yhdistyksen mukaan Tukholman läänin kuntien olisi myös pyydettävä julkisesti anteeksi lapsille aiheutettua tuskaa.

Stulen barndom arvioi, että ryhmäkanteeseen tulee vielä lisää nimiä ja osallistujien määrä kasvaa yli 70:een. Samanlaisia oikeustoimia valmistellaan Tukholman lisäksi Göteborgissa ja Malmössä.

Sosiaalihallitus esitti maaliskuussa, että riippumaton asiantuntija selvittää väärinkäytösepäilyjä sijais- ja lastenkodeissa. Vähintään 100 000 lasta joutui laitoshoitoon Ruotsissa vuosina 1950-1980.

(MTV3-STT-TT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme