Mainos
Mainos

Sipilä ja Löfven keskustelivat Tukholmassa terrorismista – Sipilä tekstaa kollegalleen, kun hänellä on vaikeaa

Hiljattaiset terrori-iskut varjostivat Suomen ja Ruotsin pääministerien perjantaista tapaamista Tukholmassa.

Pääministerit Juha Sipilä (kesk.) ja Stefan Löfven keskustelivat keinoista, joilla maat voivat vahvistaa yhteistyötä terrorististen iskujen estämiseksi. Käytännössä se tarkoittaa entistä syvempää konkreettista tiedonvaihtoa.

Pääministeri Sipilän mukaan Ruotsissa pidetään erittäin tärkeänä sen kaltaisia poliisin tiedusteluvaltuuksia, jollaisia Suomeenkin nyt kaavaillaan.

– Ruotsi on kauhistunut ja surullinen Turun joukkopuukotuksen takia, sanoi Löfven pääministerien tiedotustilaisuudessa.

Sipilän mukaan pääministerit keskustelivat myös kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden palautuksista ja siitä, miten voidaan estää, ettei radikalisoitumisia tapahdu odotusaikana.

– Meillä on joidenkin maiden kanssa haasteita palautusten kanssa.

Sipilän mukaan Ruotsilla on samanlaisia ongelmia ja niistä on hyödyllistä keskustella.

Sipilä osallistui Tukholmassa iltapäivällä myös Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlintaan Kungsträdgårdenissa. Hän kertoi yleisölle kaivavansa usein Stefan Löfvenin numeron esille, kun hänellä on vaikeaa, ja soittavansa tai lähettävänsä tälle tekstiviestin. Myös Löfven sanoi pääministerien pitävän paljon yhteyttä etenkin tekstiviesteillä.

Biotalous esiin EU:ssa

Ruotsi ja Suomi sopivat myös tiivistävänsä yhteistyötään EU:ssa erityisesti biotalouden alalla. Suomi ja Ruotsi ovat EU:n metsäisimmät maat, ja ne haluavat korostaa kestävällä tavalla tehtävän metsänhoidon keskeistä merkitystä ilmastonmuutosta vastaan.

Yhteistyötä lisätään muun muassa bioenergian tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotyössä ja tuotekehittelyssä. Työlle pyritään yhdessä saamaan myös EU-rahoitusta.

– Meillä on hyviä kokemuksia hallitusten välisestä yhteistyöstä, esimerkiksi puolustusyhteistyö on mennyt hyvin eteenpäin, Sipilä sanoo.

Sipilän mukaan yhteistyö on entistä tärkeämpää nyt, kun Britannia eroaa EU:sta.

– Britannia on suurena maana ottanut johtoroolia tietyissä asioissa, kuten vapaakaupassa ja sisämarkkinan kehittämisessä. Nyt olemme keskustelleet Ruotsi, Tanska, Hollanti, Saksa ja Suomi siitä, että meidän pitää ottaa yhdessä enemmän vastuuta näissä kysymyksissä. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme