Mainos
Mainos

Skottipankit uhkaavat muuttaa Lontooseen

Skotlannin suurimmat pankit uhkaavat muuttaa Englantiin, jos skotit päättävät irtautua Britanniasta viikon päästä järjestettävässä kansanäänestyksessä.  

Royal Bank of Scotland ilmoitti torstaina muuttavansa pääkonttorinsa Edinburghista Englannin puolelle, jos kyllä-äänet voittavat äänestyksen.

Perinteikäs pankki on toiminut Skotlannissa perustamisestaan eli vuodesta 1727 lähtien.  

Pankin mukaan se jatkaisi toimintaansa Skotlannissa, mutta ydintoiminnot siirrettäisiin Englantiin.  

Myös Lloyds-pankki on varoittanut ydinliiketoimintojensa siirtämisestä Englannin puolelle, jos skotlantilaiset päättävät irtautua Britanniasta.  
Royal Bank of Scotlandin mukaan Skotlannin irtautuminen Britanniasta muuttaisi perusteellisesti pankin rahoituksellista, verotuksellista ja juridista toimintaympäristöä. Irtautuminen saattaisi vaikuttaa myös sen luottoluokitukseen ja lainansaantiin.  

Britannian valtio omistaa 81 prosenttia RBS:n osakekannasta. Britannian hallitus toteutti vuonna 2008 massiivisen pelastusoperaation kansainvälisen rahoituskriisin kouriin joutuneen pankin pelastamiseksi.  

Britannian valtio pelasti myös Lloydsin suuroperaatiossaan vuonna 2008. Luottoluokittaja Standard & Poor's on varoittanut, että itsenäinen Skotlanti ei pystyisi pelastamaan pankkejaan uuden vastaavanlaisen kriisin iskiessä.  

Myös esimerkiksi vakuutusyhtiö Standard Life on varoittanut, että se saattaa joutua siirtämään toimintojaan Englantiin, jos skotit päättävät irtautua Britanniasta.  

Pankit eivät ole aiemmin osallistuneet keskusteluun Skotlannin itsenäisyydestä, koska ne eivät ole halunneet ärsyttää itsenäisyyttä mahdollisesti kannattavia asiakkaitaan.  

Pankkien kannanottojen on arvioitu heijastavan niiden huolta itsenäisyyden kasvaneesta kannatuksesta.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme