Mainos
Mainos

Sloveniassa raja-aita kerää kritiikkiä – karkottaa turisteja ja eläimiä

Kaakkois-Sloveniassa yli 160 kilometriä pitkä piikkilanka-aita halkoo vehreää luontoa ja muistuttaa paikallisia pakolaisista, joita ei koskaan tullut.  

Slovenia aloitti aidan rakentamisen Kroatian-vastaiselle rajalleen viime syksynä, kun Euroopan pakolaiskriisi oli pahimmillaan. Pakolaisvirrat niin kutsutulla Balkanin reitillä tyrehtyivät kuitenkin jo alkuvuodesta, kun maa toisensa jälkeen sulki rajansa tulijoilta.  

Paikallisten asukkaiden mukaan aita oli alkujaankin aivan turha.  

– Ihmisvirrat olivat yli sadan kilometrin päässä täältä. Me emme koskaan nähneet yhtäkään pakolaista, mutta armeija rakensi aidan tänne silti, kertoo paikallinen matkailuyrittäjä Martin Lindic.  

Matkailijat huolissaan

Lindicin yritys järjestää melontaretkiä Kolpajoella, jota pitkin Slovenian ja Kroatian raja kulkee. Kolpan laakso on suosittua matkailualuetta eritoten kesäisin.  

Kuten monet matkailuyrittäjät alueella, Lindic sanoo aidan vahingoittaneen hänen elinkeinoaan.  

– Aina kun joku soittaa varatakseen melontaretken, he kysyvät ensimmäiseksi aidasta, hän kertoo.  

Slovenian hallitus lupasi, että ennen kesää piikkilanka-aita vaihdetaan verkkoaitaan niillä alueilla, joilla käy eniten turisteja. Paikallisten mukaan kuitenkin vain pieniä osuuksia aidasta on vaihdettu. Joissain kohdissa aita myös estää kokonaan pääsyn joelle Slovenian puolelta.

Villieläimet vaarassa

Kroatia, luonnonsuojelujärjestöt ja paikalliset metsästäjät ovat valittaneet aidan ympäristövaikutuksista. Piikkilanka-aita on vaarallinen villieläimille, eritoten peuroille.  

– Aita on todella suuri este, koska sen takia eläimet eivät voi käyttää reittejä, joita pitkin ne ovat kulkeneet tuhansia vuosia. Riistalle aiheutuvat vahingot ovat merkittäviä, sanoo paikallisten metsästäjien edustaja Cvetko Skok.

Samaa sanoo paikallisen eläinsuojeluyhdistyksen edustaja Luka Oman.  

– Aita on ongelma vain eläimille. Se ei ole mikään este ihmisille, jotka todella haluavat rajan yli, Oman uskoo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme