Mainos
Mainos

Snowden, Wikileaks ja Panama-paperit jäävät varjoon – NYT: Uusia tietoja USA:n suurimmasta tietovuodosta

Salaperäisyys verhoaa edelleen elokuussa pidätetyn Harold Martin III:n tapausta. Tutkijat yrittävät selvittää, onko anonyymin Shadow Brokers -ryhmän huutokauppaama NSA:n kybertyökalu varastettu Martinin kotikoneelta vai onko Martin itse asian takana.

Martin oli kollegoidensa mukaan yksinäinen susi, joka vei kotiinsa NSA:n kybersodankäynnin salaista materiaalia "voidakseen kehittää taitojaan", sanoo yksi nimettömänä pysyvä tutkija International New York Times -lehdelle.

–Sopimustyöntekijä näkee aina vain osan työtä. Martin halusi nähdä koko kuvan voidakseen olla tehokkaampi, tutkija sanoo.

Liittovaltion poliisi FBI löysi Martinin kotoa, vajasta ja jopa autosta "useita" teratavuja salaista materiaalia. Määrä on enemmän kuin Panama-papereiden 2,6 teratavua ja saa sekä Wikileaksin ja Edward Snowdenin paljastukset näyttämään pikkujutulta. Yksi teratavu vastaa noin miljoonan kirjan verran sisältöä.

Martin oli vienyt kotiinsa aineistoa huomaamatta ainakin 16 vuoden ajan. Yhdysvaltain turvallisuusyhteisö pelkää nyt, että osa on voinut joutua vihamielisten tiedustelupalvelujen käyttöön.

NSA:n hakkerointityökalu

Shadow Brokers -ryhmän huutokauppaama hakkerointiohjelma käyttöohjeineen on vuodelta 2013. -Sen joutuminen vääriin käsiin vaurioittaa sekä kykyämme suojauta, että taitojamme tarjota tiedustelumateriaalia sotilaille ja poliitikoille, sanoo Dave Aitel, NSA:n entinen työntekijä, jolla on nyt oma tietoturvayritys.

Hänen mukaansa tiedot hakkerointiohjelmasta auttavat tunnistamaan, onko NSA ollut toiminnan takana, kuinka siltä voi suojautua ja jopa tehdä vastaisku.

NSA ryhtyi paniikinomaiseen jahtiin, kun Martin teki netissä postauksen joka herätti huomiota. NSA ei kerro, mitä postaus sisälsi.

Motiivi epäselvä

Martin on 51-vuotias Yhdysvaltain laivaston veteraani, joka on valmistellut väitöskirjaa informaatiojärjestelmistä Marylandin yliopistossa. Hänen tiedetään olleen useiden eri tiedustelujärjestöjä palvelevien sopimusyhtiöiden palkkalistoilla. Häntä on pidetty isänmaallisena ja epäpoliittisena.

Martinin talo on vaatimaton mutta velaton ja hänen vuosipalkkansa on ollut 100 000 dollarin luokkaa. Vanhojen tuttujen mukaan hänellä on kuitenkin ollut kallis maku pukujen ja laatukellojen suhteen ja vaikeuksia jäännösverojen takaisinmaksussa.

Hänen luonnettaan saattaa kuvastaa viimevuotinen kommentti artikkeliin tulevaisuuden tietokonesodankäynnistä.

– Tulevaisuuden taistelut vaativat erityisen soturilajin. Se on enemmänkin kutsumus, jota yksilö haluaa tehdä ammatikseen, koska se vaatii uhrauksia tällä uudella, suuren taistelun ylimmällä tasolla, Martin kirjoitti.
Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme