Mainos
Mainos

"Sodan syttyessä Ruotsin armeija romahtaisi muutamassa päivässä"

Ruotsiin kohdistuva hyökkäys romahduttaisi maan ammattiarmeijan nopeammin kuin aiemmin on arvioitu.

Näin väittää tuoreessa kirjassaan Ruotsin sotatiedeakatemia, jonka mukaan romahdus tapahtuisi jo muutamassa päivässä.

– (Puolustuksen romahtamisessa) kyse on päivistä. Parista päivästä viikkoon, arvioi Ruotsin sotatiedeakatemia pysyvä sihteeri, kenraalimajuri evp. Björn Anderson.

Akatemian mukaan Ruotsilta puuttuu pitkän kantaman ilmatorjunta-aseistus, joten sen omat koneet ja kiitoradat olisi helppo tuhota. Ammusten, polttoaineen ja elintarvikkeiden huolto pettäisi - myös siksi että vihollisen hyökkäyskohteita on vaikea ennakoida.

Ruotsissa uudistetaan parhaillaan maan puolustusta. Sotatiedeakatemia kuitenkin pelkää, että maan puolustuskyky pysyy heikkona senkin jälkeen, kun ammattiarmeija on valmis vuonna 2019.

Tuoreen kirjan mukaan Ruotsi tarvitseekin ehdottomasti ulkopuolista apua mahdollisen sodan syttyessä - yksin se ei selviä.

– Lähdemme siitä, että puolustamme maatamme yhdessä muiden maiden kanssa. Sen pitäisi olla myös Ruotsin puolustusvoimien lähtökohta. Nykyinen konsepti sopii kuitenkin huonosti tähän tarkoitukseen, Anderson arvostelee.

Hänen mukaansa nyt olisi korkea aika tarttua Ruotsissa välteltyyn aiheeseen: mahdollisen Nato-jäsenyyden seurauksiin.

– Jos Nato-jäsenyys havaitaan sopivaksi Ruotsissa, uskomme, että myös Suomi liittyy mukaan, Anderson ennustaa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme