Mainos
Mainos

Soini Britannian EU-erosta: Nyt ei pidä panikoitua, kiukutella tai uhata kostolla

Ulkoministeri Timo Soini ei ole yllättynyt Britannian EU-kansanäänestyksen tuloksesta. Britannian EU-ero varmistui äänestyksessä tänä aamuna.

– Tämä ei ollut minulle mikään iso yllätys, sillä olen näitä asioita seurannut, kun olen ollut europarlamentissa. Olen ollut tietoinen tästä syvästä tyytymättömyydestä, joka Iso-Britanniassa vallitsee tätä järjestelmää kohtaan. Kansa on puhunut, pulinat pois. Se täytyy nyt tunnustaa, että miten on käynyt ja sen mukaan eletään, Soini sanoo MTV Uutisille.

Soinin mielestä nyt ei pidä olla paniikissa, kiukutella tai uhata kostolla.

– Meillä on nyt uusi haastava tilanne ja tästä lähdetään sitä ratkomaan neuvotteluteitse yhdessä Britannian ja EU-maiden kanssa. Tämä on se päällimmäinen tunto, Soini rauhoittelee.

"Suomelle ei suuria vaikutuksia"

Soini uskoo, että jollakin aikavälillä kansanäänestysliikehdintä voi laajeta myös muihin EU-maihin.

– Se, mitä tässä nyt ensin tapahtuu, on se, että täytyy olla polku ja prosessi, millä Britannia tästä järjestelmästä poistuu.  Se kestää varmasti pari vuotta arvioiden mukaan. Sittenhän vasta nähdään, mitä tästä seurasi konkereettisesti.

Suomeen Britannian EU-erolla ei Soinin mielestä ole suuria vaikutuksia.

– Voi olla lyhytaikainen sokki. Markkinat hermostuvat ja punta laskee. Minä en myisi ensimmäistäkään osaketta, enkä myykään. Kun tulee paniikkireaktioita, jokuhan niissä tekee ison tilin. Kaikki riippuu nyt siitä, millainen järjestely Britannialle saadaan aikaiseksi, ja siinä alkaa nyt iso työ. Sitä työtä pitää alkaa tehdä, eikä panikoitua, Soini sanoo. 

"Kukin äänestää omista lähtökohdistaan"

Kansanäänestys Britanniassa oli kansaa hajottava ja jakava. Soini sanoo aina vierastaneensa näkökilmaa, jossa jonkun toisen näkökulma on parempi kuin toisen. 

– Molemmissa leireissä ääripäät korostuvat aina tällaisissa äänestyksissä. Kyllä ihmiset kuitenkin äänestävät kukin omista lähtökohdistaan. Se on demokratiassa näin, että jokaisen ääni on samanarvoinen ja yhtä arvokas. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme