Mainos
Mainos

Soini keskusteli Lavrovin kanssa jo eilen Syyriasta: ”Uskon, että USA ja Venäjä ovat sopineet ilmaiskuista”

Suomen ulkoministeri Timo Soini (ps.) kertoi aavistavansa jo eilen Venäjän lisäävän toimiaan Syyriassa. Hän perustaa näkemyksensä tiistain tapaamiseen ja keskusteluun Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa YK:n yleiskokouksessa.

– Aavistin, että he lisäävät toimiaan. Mitään vedenpitävää näyttöä minulla ei ole, mutta kun suurvallat ovat yhdessä jollain alueella liikkeellä, niin epäilen, että jotain koordinaatiota ja keskustelua taustalla on käyty. Tämä on pelkkää spekulaatiota, mutta näin suurvallat yleensä tuppaa toimimaan, Soini sanoo lehdistötilaisuudessa New Yorkissa.

Soinin mukaan jokainen osapuoli ymmärtää, ettei Syyrian kriisin löydy lopullista ratkaisua sotilaallisesti.

– Sotilaallisen voimankäytöstä on aina vaikea arvioida sen merkittävyyttä pitkällä aikavälillä. Uskon, että tässä jollain aikavälillä haetaan kuitenkin rauhaa, Soini sanoo.

Soini uskoo, että Venäjälle on tärkeää olla Syyrian kannalta neuvottelupöydissä ja säilyttää vaikutusvaltansa Lähi-idässä. Hän muistutti, että ilman Venäjää ratkaisua tuskin löytyykään. Soinin mukaan Syyrian presidentin Bashar al-Assadin kanssa on neuvoteltava, vaikka hän ei voi Soinin mukaan jäädä sotarikollisena Syyrian johtoon.

Soini oli ottanut Lavrovin tapaamisessa esille myös Ukrainan.

– Olimme kumpikin tyytyväisiä, että tulitauko on pitänyt viime aikoina niin hyvin. Puhuimme myös siitä, että neuvotteluratkaisu on ainoa kestävä ratkaisu. Toki Ukraina voi olla hiljaisemmalla liekillä, koska nyt tapahtuu muualla.

Ku Klux Klanista ei ole kysytty

Timo Soini saapui YK:n yleiskokoukseen maanantaina. Suomen rasistinen hyökkäys nousu Yhdysvalloissa viikonloppuna otsikoihin, mutta ulkoministeriltä asiasta ei ole Soinin mukaan kysytty.

– Olen ollut täällä pari päivää eikä yksikään taho tai keskustelu ole ottanut Lahden väkivaltatapausta esiin. Ei myöskään kehitysavun leikkauksia. Tämä on meillä Suomessa suurempi uutinen kuin maailmalla, Soini sanoo.

Soini: Euroopan pakolaiskriisi on hoidettava heti

Presidentti Sauli Niinistö korosti YK:n yleiskokouksen kansallisessa puheenvuorossa, että Syyrian kriisi on ratkaistava ensisijaisesti Syyriassa. Timo Soini on hieman eri mieltä.

– Maahanmuuttokriisi Euroopassa täytyy saada hallintaan ensimmäisenä, vasta sen jälkeen lähdetään miettimään muuta.

Soinin mukaan pakolaisleirit olisi saatava inhimillisempään kuntoon, että siellä odottavilla olisi toivoa myös kotiinpaluusta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme