Mainos
Mainos

Soini tapasi Turkin valtionjohtoa Ankarassa: "Päivä, jonka muistan varmaan lopun elämäni"

Suomi tukee Turkin neuvotteluprosessia EU-jäsenyydestä, mutta EU:n kriteerit on täytettävä, sanoi ulkoministeri Timo Soini (ps.) puhuessaan suurlähettiläille Ankarassa. Soinin mukaan Suomi haluaa Turkin olevan lähellä Eurooppaa ja sen arvoja. Hän otti puheessaan kantaa esimerkiksi kuolemanrangaistukseen ja piti huolestuttavana mahdollisuutta, että Turkki ottaisi sen uudelleen käyttöön.

Turkin ulkoministeriön vuosittaisilla suurlähettiläspäivillä pitämässään puheessa Soini nosti esiin myös muun muassa ihmisoikeudet sekä median- ja sananvapauden, joita demokraattisesti valitun hallituksen pitää kunnioittaa koettelevinakin aikoina.

– Mielestäni se, että opposition sallitaan toimia, on olennainen osa parlamentaarista demokratiaa. Kansan vaaleissa ilmaisemaa tahtoa täytyy kunnioittaa, hän myös sanoi.

Suurlähettiläiden lisäksi Soini on keskustellut Ankarassa muun muassa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin, ulkoministeri Mevlüt Cavusoglun ja pääministeri Binali Yildirimin kanssa.

– Tämä on ollut erittäin mielenkiintoinen päivä, jonka muistan varmaan lopun elämäni, hän luonnehti vierailua STT:lle.

Kyproksesta varovaista optimismia

Soinin mukaan tapaamisissa möyhittiin kaikki yhteiskunnan alat, Natot, Syyriat ja Kyprokset.

– On tärkeää, että Turkki isona Nato-maana ymmärtää Suomen kannan. Vaikka emme ole jäseniä, emmekä nyt jäseniksi ryhtymässä, on yhteistyö kuitenkin meille tärkeää.

Hänen mukaansa Turkissa on arvostettu sitä, että Suomi tuomitsi sotilasvallankaappauksen yrityksen hyvin aikaisessa vaiheessa.

– Luulen, että tilanne Turkissa alkaa pikkuhiljaa lientyä. Se shokki, joka heillä oli vallankaappauksesta, oli valtava.

Turvallisuustilannetta Turkissa Soini luonnehtii erittäin sensitiiviseksi.

Kyproksen jälleenyhdistymisestä hän oli aistinut keskusteluissa varovaista optimismia. Kyproksen kreikkalaisen ja turkkilaisen osan johtajien neuvottelut jatkuvat YK:n välityksellä Genevessä.

– Toivottavasti siinäkin tapahtuu jotain. Se voisi olla yksi asia, joka veisi eteenpäin EU:n ja Turkin suhteita.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme