Mainos
Mainos

Soini: Venäjän tavoitteista Syyriassa vaikea saada selkoa

Venäjän tavoitteita Syyriassa on vaikea arvioida, sanoo ulkoministeri Timo Soini (ps.). Hänen mukaansa Venäjän ilmaiskut ovat mutkistaneet Syyrian konfliktia, johon ei ole nähtävissä nopeaa ratkaisua.

– Kun tietäisi Venäjän tavoitteen. Siinä on monennäköisiä intressejä alkaen öljyn hinnan kehittymisestä: se on nyt noussut ja ainahan nousee öljyn hinta kun Lähi-idässä tapahtuu jotain tämäntyyppistä, Soini sanoo.

EU-maiden ulkoministerit keskustelivat tänään Luxemburgissa Syyrian ajankohtaisesta tilanteesta ja konfliktin ratkaisupyrkimyksistä. EU tukee asiassa YK:ta, jolla on ensisijainen rooli ratkaisun etsimisessä. Venäjän ilmaiskut olivat keskusteluissa esillä.  

EU:n ulkoministeri Federica Mogherini sanoi kokouksen alla, että Venäjä pelaa ilmaiskuissa isolla riskillä. Hän luonnehti Venäjän väliintuloa konfliktin käännekohdaksi.  
– (Venäjän toimien) on oltava koordinoituja, muuten ne voivat olla äärimmäisen vaarallisia, ei ainoastaan poliittisesti vaan myös sotilaallisesti.  
Venäjä tukee liittolaisensa presidentti Bashar al-Assadin hallintoa ja sanoo ilmaiskujen kohdistuvan äärijärjestö Isisiä ja muita terroristijärjestöjä vastaan. EU-maissa on arvosteltu Venäjää siitä, että ilmaiskuja ei ole tosiasiassa suunnattu Isisin hallinnassa oleville alueille ja ne ovat kohdistuneet myös siviileihin.


"Assadin oltava neuvottelupöydässä"


EU-maat ovat Soinin mukaan aika yksimielisiä siitä, että al-Assadin hallinnon täytyy olla mukana Syyrian konfliktin ratkaisuun tähtäävissä neuvotteluissa.  
– Mutta (olemme) myös yksimielisiä siitä, että Assad ei voi jäädä maansa johtoon, hänen uskottavuutensa on mennyt näiden sotarikoksiksi luokiteltavien tekojen takia, Soini sanoi Luxemburgissa.

Mogherini ei puolestaan ottanut selvää kantaa al-Assadin tulevaan rooliin Syyriassa. Jäsenmaat haluavat presidentin väistyvän viimeistään siirtymäkauden jälkeen.
– Tämä on prosessi, jossa kaikkien relevanttien toimijoiden on oltava pöydän ääressä, Mogherini sanoi viitaten YK:n johtamiin rauhanneuvotteluihin.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme