Mainos
Mainos

Soini Washingtonissa: Suomen pitää alkaa totutella ajatukseen Trumpista presidenttinä

Yhdysvaltain ja Pohjoismaiden perjantaisessa huippukokouksessa Washingtonissa oli mukana päämiesten lisäksi maiden ulkoministerit.

Barack Obaman isännöimä kokous on hänen presidenttikautensa viimeinen. Suomen ulkoministeri Timo Soinin (ps.) mukaan Suomen pitää tulla toimeen kenen tahansa Obaman seuraajan kanssa.

– Suomen ja Euroopan pitää tulla toimeen Yhdysvaltain presidentin kanssa riippumatta, kuka täällä on presidentti. Ja siihen ajatukseen on syytä totuttautua, jos joku on jossain epäillyt, Soini sanoo.

Soini ei halua kertoa, kuka on hänen oma suosikkinsa meneillään olevassa presidenttikamppailussa, mutta hän tietää, että todennäköisesti republikaanien Donald Trumpista tai demokraattien Hillary Clintonista tulee Yhdysvaltain presidentti.

– Ja sen jälkeen on tehtävä yhteistyötä riippumatta kuka se on, hän sanoo.

Soini on monilta arvoiltaan enemmän Yhdysvaltain republikaani kuin demokraatti, mutta häntä kuitenkin vaikuttaa huolestuttavan Trumpin jyrkät lauseet Euroopan asemasta Yhdysvaltain kumppanina. Trump on sanonut, kuinka Euroopan maiden olisi selvittävä enemmän omillaan. Trump on myös korostanut, kuinka Euroopan liittolaisten pitäisi maksaa huomattavasti isompi osa Naton budjetista.

– Trumphan on sanonut, että teidän (liittolaisten) pitää maksaa kaikki kulut ja se olisi jo kovaa tavaraa. Jos Trumpista tulee presidentti, niin Euroopan ja USA:n kauppasopimus ei tule olemaan myöskään prioriteettina, Soini sanoo.

Soini kannattaa itse toimivaa ja tasapuolista kauppa- ja investointisopimusta. Soinin mukaan tosin toimivaa esitystä ei ole vielä saatavilla.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme